Ενώ η Κορινθία βιώνει τις τελευταίες ημέρες συνθήκες έντονης ζέστης και αυξημένης υγρασίας, το σκηνικό του καιρού αλλάζει προσωρινά από αύριο, Παρασκευή 12 Ιουνίου, καθώς μια ατμοσφαιρική διαταραχή θα επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας, φέρνοντας βροχές, καταιγίδες και τοπικά έντονα φαινόμενα.

Ωστόσο, σε αντίθεση με περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Ελλάδας που αναμένεται να δεχθούν το κύριο βάρος της κακοκαιρίας, η Κορινθία φαίνεται πως θα βρεθεί στην «περιφέρεια» των ισχυρότερων φαινομένων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αποκλείονται τοπικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα του νομού.

Πού αναμένονται τα περισσότερα φαινόμενα

Οι μεγαλύτερες πιθανότητες για πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες εντοπίζονται:

  • Στον Φενεό
  • Στη Στυμφαλία
  • Στα ορεινά του Ξυλοκάστρου
  • Στην περιοχή Ζήρειας
  • Στα ορεινά των Δήμων Σικυωνίων και Νεμέας

Τα φαινόμενα αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως τις θερμές ώρες της Παρασκευής, από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα, όταν η ατμοσφαιρική αστάθεια θα βρίσκεται στο μέγιστο. Σε τοπικό επίπεδο δεν αποκλείονται σύντομες αλλά έντονες μπόρες, συνοδευόμενες από ισχυρές ηλεκτρικές εκκενώσεις και μικρού μεγέθους χαλάζι.

Η Κόρινθος δύσκολα θα δει έντονα φαινόμενα

Για την πόλη της Κορίνθου, το Λουτράκι, το Κιάτο και τις παραθαλάσσιες περιοχές του Κορινθιακού, τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν περιορισμένη πιθανότητα βροχής, με τον καιρό να παραμένει κυρίως αίθριος ή με παροδικές νεφώσεις. Οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να κινούνται κοντά στους 33 – 35 βαθμούς την Παρασκευή, πριν σημειώσουν μικρή πτώση το Σάββατο.

Πτώση θερμοκρασίας και ενίσχυση των βοριάδων

Το πιο αισθητό χαρακτηριστικό της αλλαγής του καιρού στην Κορινθία δεν θα είναι τόσο οι βροχές όσο η υποχώρηση της ζέστης.

Από το Σάββατο αναμένεται:

  • Πτώση της θερμοκρασίας κατά 3 έως 5 βαθμούς.
  • Ενίσχυση των βόρειων ανέμων.
  • Μικρότερη αίσθηση δυσφορίας λόγω μείωσης της υγρασίας.
  • Καλύτερες συνθήκες τις βραδινές ώρες.

Στον Κορινθιακό Κόλπο και στις παραθαλάσσιες περιοχές οι βοριάδες θα γίνουν πιο αισθητοί, ιδιαίτερα το Σάββατο.

Η κακοκαιρία θα κρατήσει λίγο

Τα καλά νέα είναι ότι η μεταβολή θα έχει σύντομη διάρκεια. Από το απόγευμα του Σαββάτου τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά, ενώ την Κυριακή επιστρέφει το καλοκαιρινό σκηνικό και θερμοκρασίες που θα αρχίσουν ξανά να ανεβαίνουν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται:

  • Σε αγροτικές εργασίες στα ορεινά.
  • Σε εκδρομές σε Ζήρεια και Φενεό τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής.
  • Σε οδηγούς που κινούνται σε ορεινούς δρόμους όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν ξαφνικές καταιγίδες.
  • Σε κτηνοτρόφους και παραγωγούς λόγω της πιθανότητας τοπικών χαλαζοπτώσεων.

Η εικόνα δείχνει ότι η Κορινθία θα γλιτώσει τα πιο ακραία φαινόμενα που αναμένονται σε άλλες περιοχές της χώρας, χωρίς όμως να αποκλείονται τοπικές εκπλήξεις στα ορεινά, εκεί όπου η αστάθεια συνήθως εκδηλώνεται με μεγαλύτερη ένταση.