Όλα κυλούσαν φυσιολογικά την βραδιά της 24ης Φεβρουαρίου του 1981, με τους περισσότερους ανθρώπους να βρίσκονται σπίτι και να παρακολουθούν στην ΕΡΤ το δημοφιλές σίριαλ «Το Φως του Αυγερινού» με την Κοραλία Καράντη και τον Αλμπέρτο Εσκενάζυ. Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 22:59 και τότε ένα βουητό ήρθε να ταράξει την ησυχία και η γη άρχισε να τρέμει… η φρίκη του σεισμού μόλις ξεκίνησε… σκορπίζοντας τον πανικό σε Αττική, Λουτράκι, Κόρινθο, Περαχώρα, Βραχάτι, Ξυλόκαστρο, Κιάτο…

Αυτή ήταν η πρώτη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 ρίχτερ με επίκεντρο τις Αλκυονίδες Νήσους στον Κορινθιακό κόλπο… λίγες ώρες μετά την 25η Φεβρουαρίου στις 00:30, ακολούθησε και μία δεύτερη μεγέθους 6,4 Ρίχτερ… που αποτελείωσε ότι είχε μείνει όρθιο από το πρώτο χτύπημα… ολοκληρώνοντας την καταστροφή!

Τα επόμενα 24ωρα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.000 μετασεισμικές δονήσεις, μεγέθους 3 εώς 5,8 ρίχτερ.

Το αποτέλεσμα… τεράστιες υλικές καταστροφές,16 νεκροί και αμέτρητοι τραυματίες. Εκατοντάδες οικογένειες έμειναν στον δρόμο, χωρίς στέγη καθώς τα περισσότερα σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Σπίτια τους πλέον και για αρκετούς μήνες ήταν τα αυτοκίνητα και οι σκηνές…

Το τραγικό είναι ότι από τους 16 νεκρούς, οι 4 καταπλακώθηκαν από τα ερείπια ενώ οι 8 πέθαναν από καρδιακή προσβολή και τέσσερις ακόμη έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από κάποιο κτίριο.

Τελικός απολογισμός, 500 τραυματίες, 22.554 κατεστραμμένες οικοδομές, 11.745 οικοδομές με σοβαρές βλάβες και άλλες 50.222 με βλάβες που ήταν επισκευάσιμες.

Τα λόγια κάποιες φορές δεν μπορούν να περιγράψουν την καταστροφική μανία της φύσης… οι εικόνες όμως μιλούν και αποτυπώνουν την σκληρή πραγματικότητα!

Δείτε το συγκλονιστικό video ντοκουμέντο του Νίκου Δημάκη με αμοντάριστα πλάνα από την Κόρινθο, το Βραχάτι και το Λουτράκι:

 

Δείτε το φωτογραφικό αφιέρωμα του Γιώργου Χρυσούλα από τον φονικό σεισμό στην Περαχώρα-Κορινθίας: