Τα τελευταία 24ωρα ο Κορινθιακός ”τρέμει” από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους καθώς φοβούνται… το ”ξύπνημα” του ρήγματος των Αλκυονίδων.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος μίλησε στον Alpha και όπως τόνισε, οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο και δεν ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς ο Κορινθιακός κόλπος είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στον ελλαδικό χώρο και έχει μόνιμη σεισμικότητα. Κυρίως οι κάτοικοι του Ξυλοκάστρου, του Αιγαίου και της Πάτρας είναι απίθανο να μην νιώσουν κάποιο σεισμό. Όπως ενημέρωσε, αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια ακολουθία, η οποία είναι βόρεια από το Ξυλόκαστρο, στο μέσο του κόλπου και συνέχισε λέγοντας ότι, υπάρχουν διάφορα ρήγματα στον Κορινθιακό που ξυπνάνε κατά καιρούς και δίνουν σεισμικές ακολουθίες. Η έκτασή τους παραμένει σχετικά περιορισμένη, φαίνεται σαν να είναι τοπική αλλά δεν αποκλείεται να γίνει και ένα 5αρι.

Τέλος ο κ. Παπαζάχος είπε πως ο λόγος που ο Κορινθιακός κόλπος έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερη προσοχή είναι γιατί το 1965 δυτικότερα, υπήρξε ένας σεισμός, το 1981 είχαμε τον ”σεισμό των Αλκυονίδων”, ο οποίος είχε προκαλέσει βλάβες και στο λεκανοπέδιο και ανάμεσά τους υπάρχει μια περιοχή που δεν έχει σεισμικότητα και γι’ αυτό έχει μεγάλη προσοχή. Παρόλα αυτά καθησύχασε τους κατοίκους και τους συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό.

Tags :