Την θέση του Ειδικού συμβούλου σε θέματα Δημοτικής Αστυνομίας, αναλαμβάνει ο απόστρατος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας Ντίνος Μιχόπουλος στον Δήμο Κορινθίων.

Πρόκειται για μία εύστοχη επιλογή του Δημάρχου, Νίκου Σταυρέλη η οποία θα προσφέρει στον τόπο έλεγχο, τάξη και ασφάλεια καθώς ο κ. Μιχόπουλος πέρα από τις γνώσεις και την εμπειρία… διακρίνεται για την ηθική του, το θάρρος του, την επιμονή του, το αίσθημα ευθύνης, την δεξιότητα επικοινωνίας, την ικανότητα καθορισμού στόχων και κυρίως την συναισθηματική νοημοσύνη του.

Σε επικοινωνία που είχε το DMnews με τον Κ. Μιχόπουλο αρχικά εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Δήμαρχο και προς τους συνδημότες του που τον τίμησαν με τη ψήφο τους και τον βοήθησαν να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του. Όπως τόνισε πιστεύει στην συνεργασία και την ενότητα ενώ είναι έτοιμος να δεχθεί την κριτική της κοινωνίας σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της δουλειάς του, η οποία βασίζεται στην εντιμότητα.

Στη συνέχεια μας ενημέρωσε για τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας. Όπως διευκρίνισε, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Νόμου 5003/2022 , θεσπίστηκαν οι αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας, για όλη τη χώρα και διακρίνονται σε τρεις επιμέρους κατηγορίες, ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου και τον αριθμό του προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας, οι οποίες αναφέρονται πιο κάτω επιγραμματικά:

  • Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται απλές αρμοδιότητες όπως ενδεικτικά ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης, η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων, η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε καταστήματα ή επιχειρήσεις, η επίδοση εγγράφων κλπ.
  • Η δεύτερη κατηγορία αφορά την τήρηση των διατάξεων για την υπαίθρια διαφήμιση, τα ζώα συντροφιάς και το υπαίθριο εμπόριο.
  • Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται ο έλεγχος νομιμότητας στην αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεάτρων, κινηματογράφων , η ηχορύπανση, η κοινή ησυχία και η λειτουργία μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, η λειτουργία εμποροπανηγύρεων, εποχικών υπαίθριων αγορών και λοιπών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και η τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τον πιο πάνω νόμο υπήρξε επιχειρησιακή αναβάθμιση της Δημοτικής Αστυνομίας στα πρότυπα των σωμάτων ασφαλείας και με διευρυμένες αρμοδιότητες, παράλληλα δε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το υπουργείο Εσωτερικών θα κινήσει τις διαδικασίες για 1.264 προσλήψεις δημοτικών αστυνομικών μέσω ΑΣΕΠ, στις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ .

Ο Κ. Μιχόπουλος σημείωσε ότι ο Δήμος Κορινθίων με την απερχόμενη Δημοτική αρχή , δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνταν για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στα διοικητικά του όρια.

Πιο συγκεκριμένα ως προϋπόθεση της ανασυγκρότησης ήταν η ύπαρξη Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας ( Ο. Ε. Υ.). Ο Δήμος Κορινθίων όμως δεν διέθετε και δε φρόντισε να δημιουργήσει ΟΕΥ.

Από τα παραπάνω προεκτεθέντα σαφώς προκύπτει ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία δημοτικής Αστυνομίας , ως εργαλείο χρήσιμο για την ευταξία της πόλης και της προάσπισης της ασφάλειας των πολιτών .