Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Τετάρτη 10 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στους Νομούς Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.λπ.), η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η οποιασδήποτε χρήση πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις.

Τέλος, ισχύει η απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση στις περιοχές.

Που απαγορεύεται η κυκλοφορία στην Κορινθία

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, Αναστάσιου Γκιολή απαγορεύεται με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, διέλευση, κυκλοφορία, επίσκεψηδιαμονή, παραμονή, κατασκήνωση καθώς και την οργάνωση και διενέργεια οποιασδήποτε
δραστηριότητας, αθλητικής , ψυχαγωγικής, θρησκευτικής, κ.λπ., εντός των δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων όπου αυτές και αν βρίσκονται στην Π.Ε. Κορινθίας τα όρια της όποιας εμφανίζονται στο συνημμένο απόσπασμα δορυφορικής φωτογραφίας του google earth, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές όπως ορίζεται από την Γ.Γ.Π.Π. είναι 4 (πορτοκαλί-πολύ υψηλή) ή 5 (κόκκινο-κατάσταση συναγερμού).

Σε εφαρμογή του προαναφερόμενου μέτρου το Δασαρχείο Ξυλοκάστρου, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του και του διαθέσιμου προσωπικού, προβαίνει στην απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στις παρακάτω οδούς:

  • «Μ.Σ. Τρικάλων – Λίμνη Δασίου (Ζήρεια)»,
  • «Διασταύρωση Καρυάς – Σαραντάπηχο»,
  • «Πανόραμα – Διάσελο Κυνηγού»

Στην απαγόρευση δεν συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία στο Εθνικό, Επαρχιακό και κύριο Δημοτικό δίκτυο δρόμων που συνδέει αστικά κέντρα, τοπικές κοινότητες και οικισμούς και εξυπηρετεί και νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις.

Η προαναφερόμενη απαγόρευση δεν ισχύει επίσης για τα πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται σε θέσεις, περιοχές καλλιέργειες ή οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός των δασικών οικοσυστημάτων αποκλειστικά για τη μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους υπό την προϋπόθεση ότι αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί αν
ζητηθεί, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου δικαιολογημένα (άρθρο 130 τουν.4926/22).

Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της Απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του προστίμου ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής
Αστυνομίας (όπου υφίσταται).

Παρακαλούνται όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Κορινθίας οι παραθεριστές ,οι τουρίστες και οι διερχόμενοι να εφαρμόσουν την παραπάνω Απόφαση και να δέχονται τον έλεγχο τους από τις αρμόδιες αρχές όταν τους ζητηθεί.

 

Tags :