Ακραία φτώχεια βιώνουν πάνω από 12.000 οικογένειες και πάνω από 21.000 άτομα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρόκειται για αριθμό που σοκάρει και προκαλεί απογοήτευση… Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται μόνο στην Πελοπόννησο αφού το 26,3% των Ελλήνων ζει σε συνθήκες φτώχειας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Ένα άτομο ζει σε συνθήκες φτώχειας όταν δεν μπορεί να καλύψει, βασικές ανάγκες όπως διατροφή, στέγαση, ρουχισμό και συνθήκες υγιεινής με αποτέλεσμα να είναι αποκλεισμένος και περιθωριοποιημένος από οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Ευάλωτες ομάδες είναι οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, οι νέοι, τα παιδιά, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι πολύτεκνες οικογένειες. Επίσης, ευάλωτοι είναι όσοι δεν έχουν μόρφωση και είναι άνεργοι ή εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου έπειτα από σχετική πρόσκληση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης ύψους 28,171 εκατ. ευρώ, ώστε να εξασφαλίσει για τρία χρόνια τη διανομή τροφίμων και ειδών βασικών καθημερινών αναγκών αξιοπρεπούς διαβίωσης στις οικογένειες και τα άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ωφελούμενοι θα είναι οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος καθώς και άτομα και νοικοκυριά που βιώνουν ακραία φτώχεια και χρήζουν στήριξης, σύμφωνα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που καθορίζει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Η ενημέρωση των ωφελουμένων, η οργάνωση και η παρακολούθηση των διανομών τροφίμων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΒΥΣ) θα υλοποιηθούν ανά Περιφερειακή Ενότητα, μέσω των κατά τόπους Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

 

 

 

 

 

Tags :