Η τελευταία πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Στεφάνι Κορινθίας επαναφέρει με έντονο τρόπο στο προσκήνιο το ζήτημα της ασφάλειας των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή.
Με αφορμή το περιστατικό, η Πράσινη Πόλη – Δημήτρης Πρωτοπαπάς ζητά από τις αρμόδιες αρχές να πραγματοποιηθούν άμεσα και πριν από οποιοδήποτε νέο περιστατικό οι απαραίτητοι έλεγχοι στα φωτοβολταϊκά πάρκα, με βασική προτεραιότητα την προστασία των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Το αίτημα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς η συγκεκριμένη πυρκαγιά, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, εκδηλώθηκε σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου και στη συνέχεια επεκτάθηκε στη γύρω δασική έκταση.
Η «Πράσινη Πόλη» υπογραμμίζει ότι η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως ένα έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Απαιτείται, όπως επισημαίνει, να διασφαλίζεται στην πράξη ότι τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιάς, ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Στο επίκεντρο η πυροπροστασία
Πρώτο ζήτημα που θέτει η «Πράσινη Πόλη» είναι η πυροπροστασία των εγκαταστάσεων.
Ζητά να ελεγχθούν τα μέτρα πυροπροστασίας που εφαρμόζονται στα φωτοβολταϊκά πάρκα, η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων και κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Το ζητούμενο, σύμφωνα με την παράταξη, είναι να μην αναζητούνται εκ των υστέρων οι αιτίες και οι ευθύνες ενός περιστατικού, αλλά να υπάρχουν από πριν οι απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας.
Αποψίλωση και αντιπυρικές ζώνες
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην κατάσταση του περιβάλλοντος χώρου των εγκαταστάσεων.
Η «Πράσινη Πόλη» ζητά να ελεγχθεί εάν πραγματοποιείται ο απαιτούμενος καθαρισμός των εκτάσεων, εάν απομακρύνεται η ξηρή και εύφλεκτη βλάστηση και εάν υπάρχουν οι απαιτούμενες περιμετρικές αντιπυρικές ζώνες.
Στόχος, όπως αναφέρει, πρέπει να είναι να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος μετάδοσης μιας πυρκαγιάς από την εγκατάσταση προς τη δασική έκταση ή αντίστροφα.
Στο μικροσκόπιο καλώδια, inverters και μετασχηματιστές
Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα που θέτει η «Πράσινη Πόλη» αφορά την ηλεκτρολογική ασφάλεια των εγκαταστάσεων.
Στο πλαίσιο των ελέγχων ζητά να εξεταστούν τα καλώδια DC και AC, οι ηλεκτρολογικοί πίνακες, τα inverters, οι μετασχηματιστές, οι γειώσεις και τα συστήματα προστασίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους πιθανούς κινδύνους από βραχυκύκλωμα, υπερθέρμανση και κεραυνικό πλήγμα.
Το ζήτημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά την τελευταία φωτιά στην περιοχή, καθώς, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την έρευνα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο ηλεκτρολογικής αιτίας για την έναρξη της πυρκαγιάς.
Και το περιβάλλον μετά τη φωτιά;
Η παρέμβαση, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην πρόληψη της πυρκαγιάς.
Η «Πράσινη Πόλη» ζητά από τις αρμόδιες περιβαλλοντικές αρχές να ελέγξουν την τήρηση των ΑΕΠΟ/ΠΠΔ και των περιβαλλοντικών όρων που ισχύουν για τις εγκαταστάσεις, αλλά και να εξεταστούν ειδικά οι κίνδυνοι και οι πιθανές επιπτώσεις σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Ένα από τα ερωτήματα που θέτει αφορά και τα υλικά τα οποία βρίσκονται μέσα σε μια τέτοια εγκατάσταση.
Τι μπορεί να απελευθερωθεί σε περίπτωση πυρκαγιάς;
Η «Πράσινη Πόλη» ζητά να εξεταστούν τα υλικά κατασκευής των φωτοβολταϊκών πάνελ, των καλωδίων, των ηλεκτρολογικών πινάκων, των inverters και των μετασχηματιστών, προκειμένου να προσδιοριστούν οι δυνητικά εκλυόμενοι ρύποι σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Παράλληλα, ζητά να υπάρχει πρόβλεψη ώστε, σε περίπτωση πυρκαγιάς, να μπορούν να πραγματοποιούνται δειγματοληψίες και μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα αιωρούμενα σωματίδια.
Όπου απαιτείται, όπως αναφέρει, θα πρέπει να εξετάζεται και το ενδεχόμενο ρύπανσης του εδάφους, των νερών ή των απορροών, καθώς και των καταλοίπων που αφήνει πίσω της μια πυρκαγιά.
«Δεν περιμένουμε να συμβεί η πυρκαγιά για να ελέγξουμε τις συνέπειες»
Το μήνυμα της «Πράσινης Πόλης» είναι ξεκάθαρο. Οι έλεγχοι πρέπει να προηγούνται ενός περιστατικού και όχι να ακολουθούν αυτό.
Η παράταξη υποστηρίζει ότι η πρόληψη αποτελεί υποχρέωση όλων των αρμόδιων φορέων και ζητά από τον Δήμο να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και να ζητήσει τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων.
Στόχος, όπως υπογραμμίζει, είναι να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν κίνδυνο που θα μπορούσε να έχει προληφθεί.
Η παρέμβαση έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η περιοχή έχει ήδη βρεθεί αντιμέτωπη με πυρκαγιά και ενώ οι έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή εκδηλώθηκε βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η «Πράσινη Πόλη» ζητά διαφάνεια, αυστηρούς ελέγχους και πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας, θέτοντας ένα ευρύτερο ερώτημα για την ασφάλεια των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που βρίσκονται κοντά σε δασικές και κατοικημένες περιοχές.




