Το όνειρο για την ανέγερση του Κέντρου Μικρασιατικής Μνήμης άρχισε να γίνεται πραγματικότητα καθώς ο Δήμαρχος, Βασίλης Νανόπουλος γύρισε την πλάτη σε δαιδαλώδης διαδικασίες, εμπόδια και ενστάσεις… και έβαλε πλάτη ώστε να πάρουν ζωή οι μνήμες, ο πολιτισμός και η κουλτούρα των Μικρασιατών!

Ο Δήμαρχος Κορινθίων έχει ενσυναίσθηση και σέβεται τις επιθυμίες των Μικρασιατών καθώς η συνεισφορά τους είναι τεράστια στον τόπο μας. Συγκινημένος και περήφανος έδωσε το παρόν στην κατεδάφιση του κτιρίου στο οικόπεδο που αναμένεται να ανεγερθεί το Κέντρο και δήλωσε, ότι έχει χρέος να προχωρήσει το έργο ώστε σε λίγους μήνες να έχει ολοκληρωθεί.

Η κατεδάφιση διήρκησε δύο ώρες, παρουσία των αρμοδίων υπηρεσιών και του Αντιδημάρχου Πρασίνου Γιάννη Γκερζελή αλλά και των Μικρασιατών που παρακολουθούσαν την διαδικασία γυρίζοντας το χρόνο πίσω και γεμίζοντας τα μάτια τους δάκρυα… θυμούμενοι πως βρήκαν τον Συνοικισμό όταν κατατρεγμένοι έφτασαν εδώ. Μάλιστα, είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στα Βουναλάκια και στον λόφο του Συνοικισμού αλλά διάλεξαν το λόφο για να χτίσουν μια νέα ζωή.

Στο οικόπεδο υπήρχε αρχικά ιατρείο, ένα μικρό αλσύλιο και το Προσκοπείο όπου οι Μικρασιάτες είχαν μεταφέρει τα κειμήλια τους σε μια προσπάθεια να τα προφυλάξουν αλλά πολλά από αυτά έχουν επιβαρυνθεί από την υγρασία. Όλα τα κειμήλια μεταφέρθηκαν με τον ενδεδειγμένο τρόπο σε χώρο ασφαλή έως ότου επιστρέψουν στο νέο κτίριο και να εκτεθούν.

 

Tags :