Άνοιξε σήμερα και επίσημα το τριώδιο με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις να ξεκινούν στο Δήμο Κορινθίων από την Αρχαία Κόρινθο. Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να ξεφαντώσουν στους ρυθμούς της μουσικής και να χορέψουν το γαϊτανάκι κρατώντας στα χέρια πολύχρωμες κορδέλες.

Το γαϊτανάκι είναι ένα από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται στις μέρες μας και έχει ρίζες από τον Πόντο και την Μικρά Ασία. Το έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες ανάγεται στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αττι, του νεαρού ακόλουθου της φρυγικής θεάς Κυβέλης, από τον οποίο η θεά απαίτησε αγνότητα και πλήρη αποχή από τη σαρκική ηδονή λόγω της ομορφιάς του. Ο Άττις όμως δεν μπόρεσε να τα καταφέρει και έσμιξε ερωτικά με την Αγδήστη, την κόρη του ποταμού Σαγγάριου. Μόλις όμως ο Άττις αναλογίστηκε ότι αθέτησε την υπόσχεση που έδωσε στη θεά, αυτοευνουχίστηκε και πέθανε από αιμορραγία. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού έπεσε λιμός στη Φρυγία λόγω του ότι η γη έμεινε άκαρπη και η θεά ανέστησε τον Άττι και όρισε να τιμάται με γιορτές (οργιαστικά μυστήρια) για τρείς ημέρες προκειμένου να επαναφέρουν τη γονιμότητα στη γη. Στις γιορτές του Άττι οι πιστοί της Κυβέλης στόλιζαν δέντρα με ίσιο κορμό (πεύκα) με κορδέλες , λουλούδια, στεφάνια, κουδούνια, και χόρευαν γύρω από αυτά ως ένδειξη χαράς για την ανάσταση αυτή.

Το γαϊτανάκι σθμβολίζει το πνεύμα της συναδέλφωσης, της αγάπης και της ομόνοιας. Ο κυκλικός χορός υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής από την ζωή στον θάνατο, από την λύπη στην χαρά και από τον χειμώνα στην άνοιξη. Κατά μια άλλη εκδοχή, οι κορδέλες στο γαϊτανάκι συμβολίζουν τις ακτίνες του ηλίου γι’ αυτό είναι 12 όπως οι μήνες του χρόνου ενώ, ο κυκλικός χορός συμβολίζει τον χορό των Ωρών, θεοτήτων του χρόνου που όριζαν επίσης τη βλάστηση.

Παραδοσιακά το χορεύουν, τις Αποκριές υπάρχουν όμως πολλές μαρτυρίες ότι παλαιότερα χορεύονταν τα Θεοφάνεια αμέσως μετά τον αγιασμό των υδάτων η την πρωτοχρονιά, μάλιστα αρκετές περιοχές κρατούν ακόμη το έθιμο αυτές τις ημέρες.

Με πληροφορίες από greekcultureellinikospolitismos.wordpress.com

 

 

Tags :