Το χέλι ή αλλιώς το φιδόψαρο είχε εξαίχουσα θέση στην αρχαιότητα καθώς το θεωρούσαν ως τον καλύτερο μεζέ. Ακόμα και σήμερα συνεχίζει να καταναλώνεται σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Μάλιστα κορυφαίοι σεφ είναι υπερήφανοι για τα πιάτα που δημιουργούν με χέλια με σκοπό να ικανοποιήσουν τους ποιο εκλεκτούς και απαιτητικούς ουρανίσκους.

Στην Ολλανδία, το καπνιστό χέλι παραμένει μια δημοφιλής απόλαυση ενώ στη Δανία συνδυάζεται με ομελέτα. Στην Ιταλία μερικοί ξεκινούν τα Χριστούγεννα με ένα τηγανητό χέλι, ενώ στην Ισπανία σερβίρετε σοταρισμένο με ελαιόλαδο, σκόρδο και τσίλι. Πάντα κατέχει τιμητική θέση στους καταλόγους των εστιατορίων και θεωρείται ακριβή επιλογή αν λάβουμε υπόψη μας ότι πωλείται για περισσότερα από 1.000 ευρώ το κιλό.

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το τρυφερό, ζουμερό κρέας του και η εξαιρετική του γεύση. Όπως επίσης, η θεραπευτική του δύναμη που κατά καιρούς λέγεται ότι σήκωσε κυριολεκτικά τους βαριά ασθενείς από τα κρεβάτια τους. Περιέχει ωμέγα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη, αμινοξέα, υψηλής ποιότητας λίπη, ασκορβικό οξύ, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, σύμπλεγμα βιταμινών Β, βιταμίνη D, μεταλλικά στοιχεία όπως το κοβάλτιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το ασβέστιο και πολλά άλλα.

Όπως καταλαβαίνεται δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί γιατροί και διατροφολόγοι, συνιστούν να καταναλώνεται ανεπιφύλακτα από τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Θεωρείται κυριολεκτικά συμπλήρωμα διατροφής που προλαμβάνει ασθένειες συμπεριλαμβανομένου ακόμα και κακοήθων όγκων. Όλες αυτές οι ιδιότητες του συνδυάζονται για να παρέχουν σημαντική υποστήριξη στον οργανισμό, αυξάνοντας την αντίστασή του στις αρνητικές επιδράσεις τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών παραγόντων.

Το φιδόψαρο που ζει σε ρηχά κυρίως νερά ποταμιών, χωμένο στην άμμο, τη λάσπη ή ανάμεσα σε βράχια έρχεται να δημιουργήσει διαφωνίες και εντάσεις για το αν θα πρέπει να συνεχίζουμε να το τρώμε ή όχι, αφού θεωρείται είδος προς εξαφάνιση καθώς ο πληθυσμός έχει μειωθεί περισσότερο από 95% α δεκαετία του 1980. Περίπου 5.500 τόνοι χελιού παράγονται από επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας σε όλη την Ευρώπη ετησίως για να καλυφθεί η ζήτηση από την ευρωπαϊκή αγορά, προσθέτοντας στους περισσότερους από 1.000 τόνους που αλιεύονται στη φύση κάθε χρόνο. Ο βασικότερος λόγος εξαφάνισης είναι η αλιεία και ακολουθούν η κλιματική αλλαγή, τα παράσιτα και οι ρύποι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ένας από τους τρόπους να τα σώσουμε είναι να σταματήσουμε να τα τρώμε αφού θεωρείται το ζωντανό πλάσμα με τη μεγαλύτερη εμπορία στον πλανήτη. Εκτιμάται ότι 100 τόνοι μωρών χελιού διοχετεύονται λαθραία από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο και συχνά μπαίνουν σε βαλίτσες ώστε να περνούν από αεροδρόμια. Τα παράνομα κέρδη φθάνουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία τροφοδοτούνται από την υψηλή ζήτηση στην Ασία και τη μείωση των παγκόσμιων επιλογών, δεδομένου ότι τα αμερικανικά και ιαπωνικά χέλια αναφέρονται επίσης ως απειλούμενα.

Με πληροφορίες από theguardian.com