Θησαυρούς από την Ελληνιστική και Βυζαντινή περίοδο έκρυβε μία 70χρονη, στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικότερα σε κρυψώνες που είχε φτιάξει σε δύο σπίτια και τον χώρο εργασίας της βρέθηκαν σπαθιά, καριοφίλια, πιστόλες, θρησκευτικές εικόνες, γιαταγάνι, σταυρό τέμπλου κ.α.

Αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι και στο χώρο εργασίας της γυναίκας όπου εντόπισαν ένα κεραμικό αντικείμενο αρχαίων χρόνων, 52 κεραμικά, εκ των οποίων τα 10 κεραμικά χρονολογούνται στα αρχαία χρόνια (Ελληνιστική περίοδος 4ος αι π.χ.), 42 κεραμικά αντικείμενα που χρονολογούνται πριν το 1453 στη Βυζαντινή περίοδο και θεωρούνται ιδιαίτερης αρχαιολογικής και οικονομικής αξίας, 24 θρησκευτικές εικόνες, έναν σταυρό τέμπλου μεταβυζαντινών χρόνων και δύο μεταλλικούς σταυρούς, 12 μεταλλικές πόρπες, 8 μεταλλικά αντικείμενα, ένα φλουρί και ένα γιαταγάνι, τα οποία είναι λαογραφικού ενδιαφέροντος και θα αποδοθούν στο αρμόδιο μουσείο για εκτίμηση και περαιτέρω διερεύνηση, 2 πιστόλες, 2 σπάθες, 2 καριοφίλια, ένα πιστόλι με τέσσερις γεμιστήρες εκ των οποίων οι δύο περιείχαν από 6 φυσίγγια, καθώς και 105 φυσίγγια διάφορων διαμετρημάτων.

Σε βάρος της 70χρονης η οποία συνελήφθη και οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας που αφορά σε «Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» και της Νομοθεσίας «Περί Όπλων».

Tags :