”Κουλούρια πλάθει και ψωμιά κι η γειτονιά μυρίζει, σαν η ξυλένια φτυάρα του φουρνίζει, ξεφουρνίζει και από τα χέρια του εμείς ψωμί ξεροψημένο τρώμε ζεστό και όμορφο θεού ευλογημένο!”
Φρέσκο, τραγανό, οικονομικό… το ”ταπεινό” κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι το ιδανικό snack για όλες τις ώρες της ημέρας! Μπορείς να το απολαύσεις είτε περπατώντας στον δρόμο, είτε στην δουλειά, σε ”μοντέρνες” παραλλαγές πλέον… όπως γεμιστό, ολικής άλεσης, πολύσπορο και να το συνδυάσεις με ξηρούς καρπούς, λαχανικά, τυρί και σοκολάτα!
Πλούσιο σε διατροφική αξία και λίγες θερμίδες, δίνει στον οργανισμό ζωντάνια και ενέργεια αφού είναι πλούσιο σε πρωτείνες, υδατάνθρακες, ασβέστιο και βιταμίνες B, όπως B1, B2 και B5. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, έχουν συσχετιστεί με την πρόσληψη και την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων.
Εάν έχετε βαρεθεί την κλασσική, παραδοσιακή γεύση, εμείς σας προτείνουμε κουλούρι με ταχίνι! Μία super υγιεινή παραλλαγή που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας! Ανάψτε τον φούρνο…και καλή σας όρεξη!
ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ
ΣΥΝΤΑΓΗ
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμ. χλιαρό νερό
15 γραμ. αλάτι
25 γραμ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
50 γραμ. λιωμένη μαργαρίνη
1 κουτ/ακι του γλυκού ταχίνι
200 γραμ. σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, την μαγιά, το νερό, το ταχίνι, την μαργαρίνη σε ένα μπολ.
2. Μεταφέρουμε την ζύμη σε έναν πάγκο και ζυμώνουμε για 10′ (η ζύμη πρέπει να είναι λίγο σφιχτή) .
3. Βάζουμε σε ένα μπολ μπόλικο νερό και σε άλλο μπολ μπόλικο σουσάμι.
4. Κάνουμε με τα κομμάτια ζύμης κορδόνια μήκους 20-25 εκατοστών και τα κλείνουμε σε κουλούρια. Τα βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά στο σουσάμι.
5. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 20′ σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
6. Ψήνουμε τα κουλούρια στον προθερμασμένο φούρνο που έχει μέσα τα ταψάκι με το νερό για 18-20′ στους 235 βαθμούς κελσίου.
ΠΗΓΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ: AKIS PETRETZIKIS