Στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη υπό τον Χρίστο Δήμα, με αντικείμενο τη βελτίωση της εποπτείας και της ασφάλειας των συστημάτων αεροναυτιλίας, μετά το περιστατικό που συνέβη στο FIR Αθηνών στις 4 Ιανουαρίου 2026.

Στη σύσκεψη συγκροτήθηκε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και του ΟΤΕ, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων και την εφαρμογή των συστάσεων του πορίσματος της Επιτροπής Διερεύνησης.

Τι θα κάνει η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων

Η Ομάδα θα αναλάβει:

  • Την υλοποίηση των συστάσεων για την καλύτερη εποπτεία των συστημάτων αεροναυτιλίας

  • Την ταχεία αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων, αξιοποιώντας εναλλακτικές υποδομές

  • Τη συνεργασία με τον ΟΤΕ για τη δημιουργία της βέλτιστης αρχιτεκτονικής των συστημάτων της ΥΠΑ

Ο ΟΤΕ θα συμβάλλει με τεχνογνωσία τηλεπικοινωνιών, διασφαλίζοντας ότι τα συστήματα θα λειτουργούν αξιόπιστα και με εφεδρικές λύσεις, ώστε να αποτραπούν προβλήματα ανάλογα με αυτά που σημειώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου.

Νέοι πομποδέκτες VHF με τεχνολογία VoIP

Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκε επίσης η επικείμενη εγκατάσταση νέων πομποδεκτών, εξοπλισμένων με συστήματα καταγραφής φωνής, τα οποία προμηθεύεται η ΥΠΑ μέσω της σύμβασης 69/2025 που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2025.

Οι νέοι πομποδέκτες τεχνολογίας VHF VoIP θα:

  • Ενισχύσουν την τηλεμετρία των πομποδεκτών στους τηλεπικοινωνιακούς σταθμούς

  • Διασφαλίσουν αξιόπιστη επικοινωνία με απομακρυσμένους σταθμούς

  • Μειώσουν την πιθανότητα τεχνικών προβλημάτων παρόμοιων με αυτά της 4ης Ιανουαρίου

Τα πρώτα συστήματα αναμένεται να παραληφθούν εντός Φεβρουαρίου 2026, ενώ η εγκατάσταση θα ξεκινήσει στους πιο απομακρυσμένους τηλεπικοινωνιακούς σταθμούς, θωρακίζοντας ουσιαστικά το σύστημα επικοινωνιών του FIR Αθηνών.

Η σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας ΥΠΑ και ΟΤΕ για τη διασφάλιση της ασφάλειας των πτήσεων και την πρόληψη τεχνικών προβλημάτων στα συστήματα αεροναυτιλίας. Η δημιουργία Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων και η εγκατάσταση νέων πομποδεκτών αποτελούν βασικά μέτρα για την αξιόπιστη λειτουργία του FIR Αθηνών.

Tags :