Αν κάποιοι είχατε την ευκαιρία στο παρελθόν…να βρεθείτε σε μια χριστουγεννιάτικη υπαίθρια αγορά του εξωτερικού και ιδιαίτερα του βορρά, τότε σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει το Glühwein. Μπορεί να το έχετε απολαύσει και ως  Mulled Wine, Vin Chaud ή Glög. Ουσιαστικά πρόκειται για ζεστό ερυθρό κρασί … που σου αφήνει στο στόμα μία γλύκα, άρωμα από κανέλλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, πορτοκάλι και… ένα κόκκινο χρώμα στα χείλη σου! Το σίγουρο είναι ότι ταιριάζει γάντι με το κρύο… και ευφραίνει καρδίαν!

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή του και ειδικά στην Γερμανία το τιμούν ιδιαίτερα… καθώς το συνοδεύουν με παραδοσιακές λιχουδιές όπως  το ”Lebkuchen”, το διάσημο κέικ μπαχαρικών. Συνήθως σερβίρετε σε χρωματιστές γιορτινές κούπες, τις οποίες μπορείς να κρατήσεις… ως ενθύμιο!

 

 

Η ιστορία του ξεκινά από την Ρώμη τότε που για να ζεσταθεί, οι Ρωμαίοι ανακάτευαν τα μεγάλα σκεύη που χρησιμοποιούσαν με πυρωμένα σίδερα. Αυτή την αγαπημένη συνήθειά τους, την διέδωσαν κατά την περίοδο των κατακτήσεών τους και σε άλλα μέρη του κόσμου. Μία άλλη εκδοχή θέλει το Glühwein να το χρησιμοποιούσαν τον Μεσαίωνα ως φάρμακο. Επίσης η παλαιότερη κούπα χρονολογείται το 1420 μ.Χ, είναι επιχρυσωμένη και ανήκει στον Γερμανό ευγενή, John IV of  Katzenelnbogen του πρώτου παραγωγού της ποικιλίας σταφυλιών Riesling.

Το ”λαμπερό κρασί” όπως είναι το κυριολεκτικό όνομά του, όπως καταλάβατε είναι το κρασί των Χριστουγέννων και μπορείτε να το απολαύσετε σε πολλές παραλλαγές, αναλόγως την χώρα! Σε κάποιες προσθέτουν λεμόνι, μαύρο πιπέρι, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, μπράντι ακόμα και το κρασί μπορεί να αλλάξει χρώμα… και να γίνει λευκό! Όπως και αν το γευτείτε… το σίγουρο είναι ότι το επόμενο πρωί δεν θα έχετε hangover!

Τα φετινά Χριστούγεννα… είναι διαφορετικά, δεν θα μας βρουν να περπατάμε στο κρύο… η ψυχή και το σώμα μας όμως, έχουν κρυώσει… ας φτιάξουμε λοιπόν, το δικό μας βάλσαμο, το δικό μας ζεστό, ζωντανό, λαμπερό, αρωματισμένο Glühwein! Διάλεξε ένα ελληνικό κρασί, χωρίς πολλές τανίνες… ακόμα και ένα χωρίς αλκοόλ και μαγειρεψέ το αργά… και στην υγειά σας, βρε παιδιά!

 

 

Υλικά Συνταγής:

1 lt ξηρό κόκκινο κρασί (Αγιωργιτικο ή Merlot ή Pinot noir)
3/4 φλ. νερό
3/4 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική (ή καστανή ή ακόμα καλύτερα μέλι)
2 πορτοκάλια
2 ξυλάκια κανέλας
1/4 κ.γλ κάρδαμο (κακουλέ)
2 αστεροειδή γλυκάνισο
10 ολόκληρα γαρύφαλλα
1 μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
1 στικ βανίλιας (bourbon ή Μαδαγασκάρης) ή 1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
150 ml brandy ή κονιάκ ή ρούμι παλαιωμένο

 

Εκτέλεση:

Για το κόκκινο ζεστό κρασί με μπαχαρικά, γνωστό ως glühwein, κόβουμε πρώτα το 1 πορτοκάλι σε ροδέλες και καρφώνουμε πάνω σε αυτές τα γαρύφαλλα. Στύβουμε το δεύτερο πορτοκάλι και σουρώνουμε το χυμό. Χαράζουμε στην μέση την βανίλια, από πάνω μέχρι κάτω.

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το νερό με τη ζάχαρη ή το μέλι. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε το ξηρό κόκκινο κρασί και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Δηλαδή το τριμμένο κάρδαμο, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τα ξυλάκια κανέλας, τις ροδέλες πορτοκάλι με τα καρφωμένα γαρύφαλλα, τη βανίλια ή το εκχύλισμα βανίλιας. Τέλος, τρίβουμε και ένα μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε μέσα και το χυμό πορτοκαλιού.

Αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, χωρίς να βράσει για περίπου 15 με 20 λεπτά. Δεν θέλουμε να βράσει γιατί θα εξατμιστεί το αλκοόλ.

Στη συνέχεια, αφαιρούμε από τη φωτιά την κατσαρόλα με το ζεστό κρασί. Προσθέτουμε μέσα το μπράντι ή το κονιάκ ή εάν επιθυμούμε καλύτερα το παλαιωμένο ρούμι.

Σουρώνουμε και σερβίρουμε το κόκκινο ζεστό κρασί σε ζεστό ποτήρι του κονιάκ ή οποιοδήποτε άλλο ποτήρι επιθυμούμε, αρκεί να είναι ζεστό για να μη σπάσει. Γαρνίρουμε με ροδέλα-φέτα πορτοκαλιού ή φλούδα πορτοκαλιού αποφεύγοντας όμως τη λευκή σάρκα του πορτοκαλιού για να μην πικρίσει το κρασί μας. Μπορούμε επίσης να γαρνίρουμε και με στικ κανέλας ή αστεροειδή γλυκάνισο ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μπορούμε να βάλουμε και όλα αυτά μαζί.

Πηγή – συνταγή: argiro.gr

Πηγή – photo: Der echte St.Hubertus-Tropfen, stylingandliving,