Επίσημο Έλεγχο σε σουπερμάρκετ Lidl στην Τσεχία (Lidl Česká republika s.r.o.) διενέργησε η Κρατική Επιθεώρηση Γεωργίας και Τροφίμων της χώρας στις 25 Μαρτίου και μεταξύ άλλων πήρε και δείγματα από αγγούρια ελληνικής παραγωγής, συσκευασμένα σε μεμβράνη που πωλούνταν από την αλυσίδα.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων ανακοινώθηκαν σήμερα στην κατηγορία ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ και δεν είναι ευχάριστα για την χώρα μας. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η ποσότητα φυτοφαρμάκου ξεπερνάει τριάντα φορές το όριο παρουσίας τους στα τρόφιμα. Πρόκειται για το φυτοφάρμακο Formetanate που βρέθηκε σε ποσότητα 0,31 mg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 0,01 mg/kg.Κανονικά το γεγονός δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς στους ελέγχους του περασμένου Μαρτίου που έγιναν σε φρούτα και λαχανικά, από το ΥΠΑΑΤ, το formetanate εντοπίστηκε σε αγγούρια και μάλιστα η ποσότητα του φυτοφαρμάκου ενέχει «πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές» σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι Αρχές της Τσεχίας είχαν ενημερώσει και το σύστημα RASFF στις 6 Μαΐου για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικά αγγούρια που εισάγονται στη χώρα μέσω Γερμανίας.

Το φυτοφάρμακο Formetanate είναι εγκεκριμένο στην ΕΕ και χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες ως εντομοκτόνο, ακαρεοκτόνο και αγροχημικό. Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη καρκινογένεσης για τον άνθρωπο ( IARC), η οξεία έκθεση σε αναστολείς χολινεστεράσης μπορεί να προκαλέσει χολινεργική κρίση που χαρακτηρίζεται από σοβαρή ναυτία/έμετο, σιελόρροια, εφίδρωση, βραδυκαρδία, υπόταση, κατάρρευση και σπασμούς. Η αυξανόμενη μυϊκή αδυναμία είναι μια πιθανότητα και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο εάν εμπλέκονται οι αναπνευστικοί μύες. Η συσσώρευση του στα κινητικά νεύρα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία, κόπωση, μυϊκές κράμπες, συστολή και παράλυση. Όταν υπάρχει συσσώρευση στα αυτόνομα γάγγλια, μπορεί να προκαλέσει υπέρταση και υπογλυκαιμία. Η υπερδιέγερση των υποδοχέων νικοτινικής ακετυλοχολίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα, λόγω συσσώρευσης ACh, έχει ως αποτέλεσμα άγχος, κεφαλαλγία, σπασμούς, αταξία, καταστολή της αναπνοής και κυκλοφορίας, τρόμο, γενική αδυναμία και πιθανώς κώμα.

Πηγή: cibum.gr

Tags :