Με μία, συν μία οικογένειες θα επιτραπεί ο εορτασμός των φετινών Χριστουγέννων, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξή του, στον status fm. Συγκεκριμένα ζήτησε λίγη υπομονή και ακόμη μία προσπάθεια εν όψει των εορτών, καθώς πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια που πλέον είναι ο πιο επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού. Συνέχισε, λέγοντας πως θα πρέπει να διαλέξουμε με ποια οικογένεια θέλουμε να περάσουμε τις γιορτές, διότι σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση θα είναι πού αυστηρή. Δεν επιτρέπεται, τώρα που είδαμε πόσο δυνατά μας χτύπησε το δεύτερο κύμα, τώρα που θα ξεκινάμε να χαλαρώνουμε, να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα. Αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε επίσης ότι, ο μόνος δρόμος για την κυβέρνηση είναι η προστασία της δημόσιας υγεία και τόνισε ότι πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στα βήματα που θα κάνουν εφ εξής για να μην διακινδυνεύσουνε μία νέα έξαρση της πανδημίας. Τόνισε πως παρά την πρωτοφανή πίεση που δέχτηκε το σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία άντεξαν, αντέχουν και θα αντέχουν.

Αναφερόμενος στις ΜΕΘ τόνισε ότι, αυτήν την ώρα υπάρχουν πάνω από 1230 κλίνες ΜΕΘ, όταν παραλάβανε 567, με γρήγορα βήματα η Ελλάδα αποκτά αποτελεσματικότερο κράτος, ώστε ο πολίτης, να αισθάνεται σιγουριά.

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό, σημείωσε ότι, δεν θα ξεφύγουμε από την πανδημία εάν δεν υπάρξει ικανός εμβολιασμός. Θα ξεκινήσει μία μεγάλη εμβολιαστική εκστρατεία, με  πρώτο τον ίδιο και την οικογένεια του να κάνουν το εμβόλιο. Ενώ δεν δίστασε να προτρέψει να κάνουν το ίδιο και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε διεξοδικά στα εμβόλια που αναμένονται, στο σχέδιο εμβολιασμού των πολιτών και στα fake news και τόνισε πως, το εμβόλιο θα είναι δωρεάν από την πολιτεία, δεν θα είναι υποχρεωτικό, αλλά η κυβέρνηση στηρίζεται στην κοινή λογική των συμπολιτών μας, αλλά κυρίως στις συμβουλές που θα δώσουν πάνω από όλα οι ειδικοί, οι γιατροί, για να ενθαρρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τον Ιανουάριο που θα ξεκινήσει και το μεγάλο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Σε συζήτηση που είχε για τους γιατρούς, για τον αριθμό των ΜΕΘ του νοσοκομείου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν σήμερα 25 κλίνες ΜΕΘ και θα προστεθούν ακόμα 30 κλίνες ΜΕΘ και 8 ΜΑΦ με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος και χρονοδιάγραμμα παράδοσης τις 26 Φεβρουαρίου, λέγοντας πως θα είναι μία μεγάλη παρακαταθήκη όλη αυτή η δωρεά που γίνεται από το Ίδρυμα Νιάρχος, για το νοσοκομείο και στην μάχη κατά του COVID αλλά και για την επόμενη μέρα. Γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι υπήρχαν λίγες κλίνες ΜΕΘ στην πατρίδα μας και έγινε τεράστια προσπάθεια ώστε να αναπτυχθούν περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ αυτή τη δύσκολη περίοδο.

«Μιλώ τη γλώσσα της αλήθειας»

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι το σύστημα δουλεύει στο κόκκινο και είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε εδώ πέρα για να ωραιοποιήσουμε καμία απολύτως κατάσταση. Είμαστε εδώ για να μεταφέρουμε -όπως σας είπα- τη στήριξη σε όλο το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα η οποία δοκιμάζεται, να έχω μία προσωπική εικόνα της κατάστασης αλλά και να μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας και της αισιοδοξίας».

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο χώρο που κατασκευάζονται οι νέες ΜΕΘ, χαρακτήρισε «εντυπωσιακό» το έργο και και ζήτησε να τελειώσει το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα με τον αγώνα των γιατρών είπε ότι πρέπει και οι πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα με την τήρηση των μέτρων και τόνισε, ότι ελπίζει να είναι η πρώτη και μακάρι να είναι η τελευταία φορά που θα αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κρίση και ειδικά στους ειδικευόμενους  που πέσανε στα βαθιά, αλλά ξέρει ότι κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Ευχήθηκε να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ξανά ποτέ μία τέτοια κρίση, αλλά αν ο καθένας κάνει αυτό που μπορεί κι αυτό που πρέπει, από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, μέχρι τους απλούς πολίτες. Το μόνο που ζητά η κυβέρνηση είναι Ζητάμε να ακολουθούν όλοι τις οδηγίες των ειδικών, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους εκτός και εντός σπιτιών, να βρίσκονται με την οικογένειά τους. Ώστε να ξεπεραστεί αυτή η κρίση όσο πιο σύντομα με τις λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Οι γιατροί, στη διάρκεια της συζήτησης με τον πρωθυπουργό είπαν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν και τα υπόλοιπα περιστατικά, εκτός της πανδημίας, και ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε: «Έτσι είναι. Κάνετε μια σπουδαία δουλειά. Και θέλω να τονίσω ότι δεν σταμάτησαν -το έχω πει πολλές φορές- οι Έλληνες να αρρωσταίνουν από άλλες ασθένειες λόγω COVID. Και είναι πολύ σημαντικό το Σύστημα Υγείας να ανταποκρίνεται από τη μια στην πανδημία και από την άλλη στις ανάγκες των συμπολιτών μας, πόσο μάλλον συμπολίτες μας οι οποίοι είναι από τη φύση τους ευάλωτοι, έχουν ανάγκη από τακτική, εβδομαδιαία υποστήριξη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε και τα δύο, οπότε δεν θέλω να ξεχνάμε ότι πίσω από τον COVID υπάρχει και ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο ασχολείται με όλες τις υπόλοιπες ασθένειες, τα έκτακτα περιστατικά. Ξέρω ότι κάνετε μια σπουδαία δουλειά».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας στην πρώτη γραμμή και υπογράμμισε: «Είμαστε βαθιά υποχρεωμένοι. Όλη η ελληνική κοινωνία στέκεται με σεβασμό απέναντι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέστηκε και πιέζεται, όμως αντέχει και θα αντέξει».

Πηγή: zougla.gr