Η πιο δύσκολη και επικίνδυνη ημέρα του καύσωνα δεν πέρασε αλλά αναμένεται την Τετάρτη 26 Ιουλίου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου.
Όπως αναφέρει σε ανάρτηση στο facebook, μπορεί η Τετάρτη να είναι η τελευταία ημέρα του καύσωνα αλλά θα είναι η πιο επικίνδυνη καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει τους 44 βαθμούς κελσίου… σε συνδυασμό με τον λίβα και αυτό θα δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Τι είναι ο λίβας
Ο λίβας είναι κατά βάση ένας ήπιας ταχύτητας ξηρός και θερμός άνεμος, ο οποίος πνέει στη Μεσόγειο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι πιο εμφανής τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και συνοδεύεται από απότομη αύξηση της θερμοκρασίας. Στην παραδοσιακή γεωργία έχει επικρατήσει να λέγεται πως ο λίβας καίει τα σπαρτά, καθώς τα χαρακτηριστικά του ευνοούν την αφυδάτωση των καλλιεργειών οδηγώντας ενδεχομένως στην αποξήρανσή τους ή ακόμη και σε καταστροφή της σοδειάς. Στη θάλασσα, ο λίβας μπορεί να επιφέρει μπουρίνια και θαλασσοταραχή, ωστόσο δεν διαρκεί συνήθως πάνω από μία-δυο μέρες.
Πόσοι άνθρωποι έπαθαν θερμοπληξία το Σαββατοκύριακο
Παρά τις οδηγίες προστασίας που δόθηκαν από τους ειδικούς προς τους πολίτες για την προστασία τους από τον καύσωνα περίπου 70 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Αττικής, με συμπτώματα θερμοπληξίας ενώ ο αριθμός θα είναι σίγουρα μεγαλύτερος καθώς αρκετοί μεταφέρθηκαν και σε νοσοκομεία της περιφέρειας! Μέχρι στιγμής, έχει καταγραφεί ο θάνατος του 47χρονου άνδρα που έχασε τη ζωή του από παραδώσεις φαγητού που έκανε με ποδήλατο.




