Το πλήγμα στην κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας είναι τεράστιο καθώς περισσότερα από 100.000 ζώα χάθηκαν από τις πλημμύρες. Η καταστροφή όμως δεν σταματά εδώ αφού σύμφωνα με τον Δήμαρχο Τυρνάβου Γιάννη Κόκουρα εάν δεν υπάρξει άμεση βοήθεια σε ζωοτροφές τότε όσα ζώα επέζησαν από την θεομηνία, θα χαθούν από ασιτία.

Όπως αναφέρει, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο FM 104,9” καταφέρανε μόνοι τους να σώσουνε 25.000 πρόβατα, τα οποία έχουν φύγει πλέον από τα μαντριά που καταστράφηκαν. Πλέον, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ζωοτροφές αλλά και σε χώρους. Μεγάλη καταστροφή στην περιοχή έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι αφού μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες χάθηκαν και δυστυχώς είναι η περίοδος της παραγωγικής διαδικασίας. Χρειάζονται άμεσα ζωοτροφές και χώρους για να μεταφέρουν τα ζώα από τα πάρκα που βρίσκονται τώρα αλλά και από χώρους στον Αμπελώνα. Ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε κτηνοτροφικούς συλλόγους από άλλες περιοχές της χώρας που ανταποκρίθηκαν και έστειλαν ζωοτροφές ενώ και οι ίδιοι προσπαθούν να αγοράσουνε. Αυτό όμως δεν φτάνει καθώς μιλάμε για 25.000 πρόβατα… όσοι είναι και οι κάτοικοι στο Δήμο.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Νίκος Παλάσκας ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων από τα νεκρά ζώα και δυστυχώς, η διαδικασία περισυλλογής τους γίνεται πολύ αργά αφού είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν στις κτηνοτροφικές μονάδες που είναι κάτω από το νερό. Όπου έχουν σωθεί ζώα, ρίχνουν ζωοτροφές από αέρος.

Τέλος, σημείωσε ότι τα νεκρά ζώα έφθασαν μέχρι την θάλασσα στον Πλαταμώνα και είναι άγνωστο τι θα αντικρίσουν οι άνθρωποι όταν τα νερά υποχωρήσουν ενώ τόνισε ότι τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης των πληγέντων δεν επαρκούν αν αναλογιστεί κάποιος ότι για να αγοράσεις 1.000 ζώα χρειάζεσαι 250.000 ευρώ και για να φτιάξεις μια κτηνοτροφική μονάδα, χρειάζεσαι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ. Το βοήθημα των 5.000– 6.000 χιλιάδων ευρώ δεν φθάνει ούτε για τις ζωοτροφές μιας εβδομάδας. Όσοι κατάφεραν να σώσουν τα ζώα τους έχουν μπροστά τους το χειμώνα και όσοι τα έχασαν είναι δύσκολο να τα αντικαταστήσουν.

Με πληροφορίες από zougla.gr

Tags :