Λίγες ώρες μας χωρίζουν από τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια… αρώματα και γεύσεις έχουν ήδη, κατακλύσει το μυαλό σου και όλες σου τις αισθήσεις! ”Χριστούγεννα είναι… ας τα γιορτάσουμε τρώγοντας»… σκέφτεσαι και τις φετινές γιορτές, ταυτόχρονα όμως μια άλλη σκέψη πιο δυνατή έρχεται να σε επαναφέρει στην πραγματικότητα… ”Άσε το πιρούνι κάτω… και σταμάτα να τρως”!

Άγχος σε κατακλύζει και σε γεμίζει τύψεις… πως θα καταφέρεις να αντισταθείς σε όλες αυτές τις λιχουδιές που σου φωνάζουν προκλητικά από το γιορτινό τραπέζι!

Καταρχήν σταμάτα να καταπιέζεις τα θέλω σου και τις επιθυμίες σου, διανύουμε μέρες χαράς και τις έχουμε ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Μην μπεις στην διαδικασία να στερήσεις από τον εαυτό σου μία από τις ωραιότερες απολαύσεις της ζωής… το φαγητό. Και επειδή τα κιλά περπατούν χέρι, χέρι με την ψυχολογία σου, όσο περισσότερο αγχώνεσαι για να μην πάρεις κιλά… το σίγουρο είναι ότι θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα και θα πάρεις!

Το κλειδί για να ευχαριστηθείς τα γιορτινά τραπέζια… είναι το μέτρο! Ξεκίνα να τρως με μέτρο και δεν θα χάσεις… αλλά ούτε θα πάρεις και… κιλά, ακολουθώντας τα tips που σου προτείνουμε:

#1. Μην μένεις νηστικός – ή, όλη μέρα και περιμένεις την ώρα που θα βρεθείς στο γιορτινό τραπέζι για να φας. Ακόμα και αυτές τις μέρες μην παραλείπεις τα βασικά γεύματα της καθημερινότητας, γιατί αν δεν ακολουθήσεις αυτόν τον διατροφικό κανόνα μέχρι τότε, θα έχεις πεινάσει σαν λύκος… και θα γεμίσεις το πιάτο σου με όλες τις λιχουδιές που θα βρεθούν μπροστά σου, σαν να μην υπάρχει αύριο! Και αυτές με την σειρά τους… θα σε γεμίσουν θερμίδες!

#2. Γέμισε το πιάτο σου με μικρές ποσότητες φαγητού, έτσι δεν θα στερηθείς καμία λιχουδιά και το βασικότερο… γέμισε το μισό με σαλάτες και λαχανικά που θα σου επιφέρουν γρηγορότερα τον κορεσμό.

#3. Μάσα καλά και όσο πιο αργά μπορείς! Αυτό θα σε βοηθήσει να ελέγξεις τις ποσότητες φαγητού και να φας λιγότερο, αφού σύμφωνα με έρευνες ο εγκέφαλός σου χρειάζεται 20 λεπτά για να αντιληφθεί ότι έχεις φάει αρκετά και έχεις χορτάσει. Έτσι θα καταναλώσεις μέχρι 10 τοις εκατό λιγότερες θερμίδες!

#4. Μάθε να λες όχι… στην πίεση να σου γεμίζουν οι οικοδεσπότες ξανά και ξανά το πιάτο! Μην παρασύρεσαι… απλά με ευγενικό τρόπο απόφυγέ το!

#5.Κατανάλωσε αρκετή ποσότητα νερού πριν το φαγητό αλλά και κατά την διάρκεια. Έτσι θα σου δημιουργηθεί το αίσθημα κορεσμού. Εννοείται πως δεν χρειάζεται να στερηθείς οινοπνευματώδη ποτά και αναψυκτικά. Απλά προτίμησε κόκκινο κρασί, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει λιγότερες θερμίδες… επίσης προτίμησε αναψυκτικά light!

#6. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο γιορτινό τραπέζι έχει η γαλοπούλα. Αν ανήκεις σε αυτούς – ές, που την προτιμούν, τότε αφαίρεσε την πέτσα και προτίμησε μία μερίδα… στο πιάτο σου!

#7. Και φτάσαμε στα γλυκά… που κατέχουν την πρώτη θέση στις απολαύσεις των εορτών! Προτίμησε τις δίπλες και τα μελομακάρονα που έχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από τους κουραμπιέδες. Επίσης περιόρισε την ποσότητα τους στα 1-2 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθός τους. Σε ότι αφορά άλλα γλυκίσματα  αρκέσου σε 1-2 κουταλάκια!

 

 

 

 

 

Tags :