Μαγεία και Χριστούγεννα συνδέονται με έναν τρόπο παραμυθένιο… έχεις αναρωτηθεί ποιο είναι το αντικείμενο που παραπέμπει όσο κανένα άλλο σε αυτήν την γιορταστική ατμόσφαιρα; Αρκεί να γυρίσεις τον χρόνο λίγο πίσω και να ξαναγίνεις παιδί και να θυμηθείς την χιονόμπαλα που κρατούσες στα χέρια σου και χάζευες με τις ώρες… και χανόσουν μέσα στο χιόνι της μπάλας και την λάμψη της … και αναρωτιόσουν πως όλη αυτή η μαγεία μπήκε εκεί μέσα… και η φαντασία σου άρχιζε να πλάθει παραμύθια γεμάτα θαύματα!

Πως δημιουργήθηκαν τελικά οι χιονόμπαλες; Η ιστορία τους ξεκινά το 1900, όταν ένας χειρουργός στην Βιέννη αναζητούσε λύση στο πρόβλημα του, που είχε να κάνει με τον φωτισμό του χειρουργείου. Έτσι απευθύνθηκε στον Erwin Perzy, έναν μηχανικό οργάνων και του ζήτησε να βελτιώσει το αμυδρό φως και να κάνει φωτεινότερους τους λαμπτήρες. Έτσι και έγινε, ο Erwin ψάχνοντας για την λύση σκέφτηκε ότι οι υποδηματοποιοί γέμιζαν γυάλες με νερό και τις έβαζαν μπροστά από κεριά, δημιουργώντας έτσι μικρά σποτ στα μαγαζιά τους. Δοκίμασε να κάνει το ίδιο με μία λάμπα όμως το αποτέλεσμα δεν τον ικανοποίησε, αναρωτήθηκε όμως τι θα γινόταν αν έβαζε κάτι μέσα στο νερό που θα μπορούσε να αντανακλά το φως. Έτσι ξεκίνησε τις δοκιμές με λευκές νιφάδες από σιμιγδάλι. Το εφέ που δημιουργήθηκε θύμιζε αληθινή χιονόπτωση… και εκεί του ήρθε η έμπνευση!

Έφτιαξε μια μικρογραφία της Βασιλικής της Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Mariazell της Αυστρίας, την έβαλε στο νερό, την σφράγισε και όλο αυτό το τοποθέτησε σε μια βάση από γύψο που την έβαψε μαύρη.  Κάπως έτσι έφτιαξε την πρώτη χιονόμπαλα!

Όσο για το αν τελικά ο χειρουργός έλυσε το πρόβλημά του… δεν το γνωρίζουμε, το σίγουρο είναι ότι ανακαλύφθηκε το πιο μαγευτικό διακοσμητικό των Χριστουγέννων!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Erwin Perzy III είναι ο εγγονός του Erwin Perzy I, εφευρέτη του τεχνικού χιονιού… η συνταγή του οποίου παραμένει ακόμα και σήμερα μυστικό! Όπως επίσης ότι οι χιονόμπαλες της Αυστρίας θεωρούνται οι καλύτερες του κόσμου αφού είναι κατασκευασμένες από γυαλί και ζωγραφισμένες στο χέρι.

Φέτος όλοι έχουμε ανάγκη από λίγη μαγεία παραπάνω… που προσδοκάμε να έρθει και να μας χαρίσει ηρεμία…

Μέχρι να έρθει όμως αυτή η στιγμή… ας γίνουμε πάλι μικρά παιδιά όπως τότε… και ας μπούμε μέσα στην δική μας χιονόμπαλα… στο δικό μας παραμύθι… και ας φανταστούμε ότι έχουμε παρέα ένα έλατο… και ας ζήσουμε μαζί του τις δυσκολίες όλων των εποχών και τα χτυπήματα της φύσης, που όμως αυτό τα αντέχει και στέκεται ζωντανό πάντα… την περίοδο των Χριστουγέννων! Έτσι και εμείς θα αντέξουμε… και του χρόνου τα Χριστούγεννα θα είμαστε πάλι όλοι μαζί, σε ετούτο εδώ τον κόσμο να γιορτάσουμε… γεροί και δυνατοί! Γιατί η ζωή… είναι μαγική!!!