Ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να βλάψει έντονα τη λογική σκέψη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παρορμητικές συμπεριφορές τα ευάλωτα άτομα σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Αναλυτικότερα, μεταξύ 2 και 3 το πρωί, ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι πέντε φορές μεγαλύτερος και ο κίνδυνος ανθρωποκτονίας οκτώ φορές μεγαλύτερος για όσους είναι ξύπνιοι εκείνες τις ώρες. Οι στατιστικές δείχνουν ότι σχεδόν το 19% των αυτοκτονιών και το 36% των ανθρωποκτονιών γίνονται τη νύχτα.

Ερευνητές ανέλυσαν 15 χρόνια δεδομένων που αφορούν περισσότερες από 78.000 αυτοκτονίες και 50.000 ανθρωποκτονίες στις ΗΠΑ. Έφηβοι και νεαροί ενήλικες είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν τη νύχτα.

Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι επίσης υψηλότερος για άτομα που έχουν καταναλώσει αλκοόλ και εκείνους που τσακώνονται με τον/τη σύντροφό τους.

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, ο αριθμός των αυτοκτονιών κορυφώνεται στις 12:00 το βράδυ, ενώ ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στις 10:00-11:00 το βράδυ.

Η εγρήγορση τη νύχτα φαίνεται πως παρεμβαίνει στις πολύπλοκες λειτουργίες λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου, ανέφεραν οι ερευνητές. Μειώνει την ορθολογική σκέψη σε μια φάση που η αρνητική διάθεση ενός ατόμου είναι στο αποκορύφωμά της και η θετική σκέψη του στο ναδίρ.

Tags :