Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά είναι οι 2 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ψυχολογία ενός σημαντικού ποσοστού των ανθρώπων στο ”κλείδωμα” λόγω της πανδημίας COVID-19.

Οι κίνδυνοι αυτοί, ώθησαν μία ομάδα Βρετανών επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον δρα Κρίστοφερ Ουίλιαμς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «PLoS One»,στην πραγματοποίηση μίας εκτεταμένης ανασκόπησης και αξιολόγησης 58, έως τώρα ερευνών σχετικά με τις διάφορες μεθόδους και παρεμβάσεις αντιμετώπισης της μοναξιάς και της απομόνωσης, πάντα συμβατές με μέτρα προστασίας και κοινωνικής απόστασης COVID-19 δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα τρίτης ηλικίας.

Τουλάχιστον δύο συγγραφείς εξέτασαν ανεξάρτητα μελέτες, εξήγαγαν δεδομένα και αξιολόγησαν τον κίνδυνο προκατάληψης χρησιμοποιώντας τη λίστα ελέγχου Downs and Black. Οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τη μοναξιά, η οποία ευθύνεται για διάφορα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, το άγχος και η κατάθλιψη περιλαμβάνουν ψυχολογικές θεραπείες όπως προσοχή, μαθήματα φιλίας, ρομποτικά κατοικίδια ζώα και λογισμικό κοινωνικής διευκόλυνσης.

Προέκυψε έτσι ένας «δεκάλογος» δραστηριοτήτων που πολλές μπορούν να γίνουν και διαδικτυακά, αν και, όπως παραδέχτηκαν οι επιστήμονες, στην περίπτωση των ηλικιωμένων υπάρχει συχνά το εμπόδιο ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές και τις νέες τεχνολογίες.

1. Ρομποτικοί διαδραστικοί σκύλοι: Οι μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικοί με τους πραγματικούς στο να κρατούν παρέα, έστω μία φορά την εβδομάδα.

2. Διαλογισμός και τάι-τσι: Αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και τα δύο.

3. Θεραπεία γέλιου: Ασκήσεις γέλιου, βαθιές αναπνοές, παιγνίδια, τραγούδια κ.ά. μπορούν να γίνουν και σε online ομάδες, πιθανώς σε συνδυασμό με διαλογιστικές ασκήσεις ή γιόγκα.

4. Συζητήσεις για την τέχνη: Οι συμμετέχοντες περιγράφουν έργα τέχνης, τα συναισθήματά τους σε σχέση με αυτά (π.χ. έναν πίνακα ζωγραφικής) και τις σχετικές αναμνήσεις τους (π.χ. από μουσεία).

5. Θεραπεία αναμνήσεων: Εβδομαδιαίες online συζητήσεις ανταλλαγής αναμνήσεων και έκφρασης συναισθημάτων.

6. Μαθήματα φιλίας και κοινωνικής ενσωμάτωσης: Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις με ενημέρωση πάνω στις θεωρίες σχετικά με τη μοναξιά και την απομόνωση, στους τρόπους καταπολέμησής τους κ.ά.

7. Παιγνίδια Wii.

8. Κηπουρική εσωτερικού χώρου.

9. Συναντήσεις γνωριμίας με τους γείτονες.

10. Βιντεοδιασκέψεις με φίλους και συγγενείς.

Η μοναξιά μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την απομόνωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Για παράδειγμα, ένας εσωστρεφής άνθρωπος ή ένας καλλιτέχνης μπορεί να είναι κοινωνικά απομονωμένος, αλλά να μη νιώθει καμία μοναξιά, αντίθετα να είναι πολύ δημιουργικός και ικανοποιημένος από τη ζωή του.

Πηγή: zougla.gr