Πόσες φορές έχεις μπει στον πειρασμό και έχεις ψάξει κλήσεις, μηνύματα, προσωπικά αντικείμενα και αποδείξεις για μια υποτιθέμενη απιστία του συντρόφου σου;
Πόσες φορές έχεις παρακολουθήσει τις κινήσεις του και έχεις νιώσει απειλή για οποιονδήποτε συναναστρέφεται; Μήπως τελικά τρώγεσαι με τα ρούχα σου;
Ρώτα τον εαυτό σου και απάντησε ειλικρινά!
Εάν έχεις κάνει έστω και ένα από τα παραπάνω, τότε πρέπει να σε ενημερώσω, ότι είσαι και εσύ ένα από τα θύματα του πιο έντονου συναισθήματος, του ανθρώπου, αυτό της ζήλειας!

ΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ;

Όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε με το αίσθημα της ζήλιας, όλοι κρύβουμε μία μικρή ή μεγάλη δόση μέσα μας! Όταν δε ο έρωτας μας έχει χτυπήσει με το βέλος του, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή της! Μην ξεχνάμε ότι ο έρωτας είναι από την φύση του ζηλιάρης, εμπεριέχει πάθος, φόβο, ανασφάλεια, εξάρτηση, εμμονή.
Μια μικρή δόση ζήλιας μπορεί να θεωρηθεί χαριτωμένη και κολακευτική στον σύντροφό μας και γιατί όχι να λειτουργήσει ως τονωτική ένεση στην σχέση!
Ο ζηλιάρης της σχέσης , προσπαθεί να ελέγξει τις κινήσεις του συντρόφου, προσπαθεί να τον κάνει κτήμα του, χάνοντας τον έλεγχο και εκδηλώνοντας μία παρανοϊκή συμπεριφορά, δημιουργώντας πρόβλημα, στον ίδιο αλλά και στον άλλον!
Προσοχή λοιπόν, γιατί εύκολα το “φιτίλι” του έρωτα μπορεί να πυροδοτήσει, η ζήλια…προκαλώντας εκρηκτικά συναισθήματα και αρρώστια!

ΑΝΔΡΙΚΗ ΖΗΛΕΙΑ VS ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΖΗΛΕΙΑ

Η ζήλεια δεν ξεχωρίζει ούτε φύλλο, ούτε ηλικία. Ιδίως στην εποχή όπου το ανθρώπινο είδος έχει εξελιχθεί και σε ορισμένους τομείς έχει “σπάσει” φραγμούς και στερεότυπα, με αποτέλεσμα οι εμφανίσεις και οι συμπεριφορές να είναι πιο αποκαλυπτικές και προκλητικές από ποτέ. Δεν δημιουργεί καμία εντύπωση όταν ένας από τους δύο συντρόφους σε μία σχέση, αμφιβάλλει για την πίστη και την αφοσίωση του άλλου. Είτε είναι άντρας, είτε είναι γυναίκα, ο φόβος της εγκατάλειψης και αντικατάστασής του από έναν νέο “θελκτικό” σύντροφο, είναι παρόν επιτρέποντας στην ζήλεια να τρυπώσει στην σχέση.
Σύμφωνα με έρευνες το γυναικείο φύλο, φαίνεται να εστιάζει σε αρνητικές σκέψεις και να ισορροπεί περισσότερες φορές, μεταξύ λογικής και τρέλας. Οι γυναίκες ζηλεύουν συναισθηματικά από φόβο μην χάσουν την στήριξη, την ασφάλεια, την φροντίδα, την αγάπη και είναι ικανές να κάνουν τα πάντα ώστε να τα διαφυλάξουν. Από την άλλη οι άντρες ζηλεύουν σεξουαλικά, δεδομένου ότι θέλουν την γυναίκα τους άσπιλη και αμόλυντη, γι’ αυτό και λειτουργούν ανταγωνιστικά με τα άλλα αρσενικά.
Όποιο φύλλο και αν αντιπροσωπεύεται να θυμάστε πάντα ότι “Η ΖΗΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ” ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ

ΕΠΙΠΕΔΑ ΖΗΛΕΙΑΣ: ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΝΗΚΕΙΣ;

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ: Θεωρείται όταν γεννιέται από τον φόβο, ότι η συμπεριφορά και η ύπαρξη ενός τρίτου προσώπου, απειλεί την σχέση μας. Το συναίσθημα αυτό θεωρείται υγιές και βοηθά στην προστασία των κοινωνικών δεσμών μας και στην διασφάλιση της επιβίωσης μας. Βασικό στοιχείο, ότι εξαφανίζεται μετά από μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να προκαλεί ορατές αλλαγές στην συμπεριφορά μας.

ΝΕΥΡΩΤΙΚΗ: Θεωρείται όταν έχει πηγή, τα δικά μας αισθήματα ενοχής ή τύψεων, για σκέψεις ή πράξεις που έχουμε ήδη νιώσει ή βιώσει. Αποτέλεσμα ο ζηλιάρης σύντροφος να διακατέχεται από φόβο και να ενεργοποιεί τον μηχανισμό άμυνας “προβολή“, μέσα από τον οποίο ουσιαστικά κατηγορεί τον σύντροφό του, για απιστία που στην πραγματικότητα δεν υφίσταται.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ: Θεωρείται η πιο επικίνδυνη και ακραία μορφή ζήλειας, αφού σχεδόν πάντα ξεπερνά τα λογικά όρια και γίνεται εμμονή. Συνήθως συνοδεύεται από αρρωστημένα σενάρια απιστίας, χωρίς πειστήρια και αποδείξεις. Ο κίνδυνος εντοπίζεται στο ότι, μπορεί να εκδηλωθεί μέσα από απειλές και βίαιες συμπεριφορές, προς τον ίδιο τον εαυτό, προς τον σύντροφο ή προς το άτομο που θεωρείται αντίπαλος.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ: Το άτομο που ζηλεύει βιώνει μεγάλο ψυχικό πόνο, κάνοντας την ζωή του ατόμου που την δέχεται, αφόρητη και βασανιστική. Το αποτέλεσμα είναι, η διάλυση φιλικών, κοινωνικών και ερωτικών σχέσεων.

ΓΙΑΤΙ ΖΗΛΕΥΩ;

► Ανεκπλήρωτες παιδικές ανάγκες και βαθύς φόβος εγκατάλειψης
► Προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες σχέσεων
► Ανασφάλεια εξωτερική και εσωτερική
► Κτητικότητα – Ανάγκη ελέγχου
► Έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στον εαυτό μας, στον σύντροφό μας, στην σχέση μας
► Αμφιβολίες για τα συναισθήματα του συντρόφου
► Σχέση εξάρτησης
► Συναισθηματικές διαταραχές

ΠΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ;

► Αναγνώρισε ότι σε έχει κυριεύσει
► Προσδιόρισε από που προέρχονται τα αρνητικά συναισθήματα
► Μην υποκύπτεις σε αρνητικές σκέψεις
► Σκέψου τι σε κάνει δυστυχισμένο-η
► Δούλεψε τις ρίζες της ζήλειας
► Αναγνώρισε τις αδυναμίες σου
► Χτίσε την αυτοπεποίθησή σου
► Μίλησε με τον σύντροφό σου
► Αναζήτησε υποστηρικτική ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αντιμετώπιση ψυχιατρικών διαταραχών που πιθανόν να συνυπάρχουν

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΖΗΛΙΑΡΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ

► Συζητήστε μαζί του, τι τον απασχολεί
► Αποφύγετε αμυντική και επιθετική στάση απέναντί του
► Δείξτε κατανόηση και υπομονή
► Ενθαρρύνετε τον-την σύντροφο να απευθυνθείτε ως ζευγάρι σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας

Tags :