«Εάν στον πόλεμο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εμπλακεί το Ιράν, τότε πάμε σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει σε συνέντευξή του, στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης.

«Kάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει σχετικά με την εμπλοκή των Ιρανών. Βέβαια οι Αμερικανοί έχουν κατεβάσει στην περιοχή ισχυρότατες δυνάμεις και αυτό είναι ένα μήνυμα προς το Ιράν. Oι κινήσεις αυτές των Αμερικανών κατά την άποψή μου δείχνουν και τον φόβο για εμπλοκή κι άλλων χωρών στην περιοχή. Σε αυτόν τον πόλεμο δεν υπάρχει περίπτωση καμίας επιτυχούς διαμεσολάβησης. Ο Νετανιάχου δεν μπορεί να κάνει πίσω και το Ισραήλ θα ισοπεδώσει τα πάντα. Στόχος τους είναι να εξαλείψουν για πάντα τη Χαμάς», τόνισε ο Καθηγητής απαντώντας σε ερώτημα για το εάν μπορεί να υπάρξει κάποια εκεχειρία.

Στο εώτημα για ποιο λόγο επέλεξε αυτή την περίοδο να κάνει την επίθεση η Χαμάς, απάντησε, «Κατά την άποψή μου μια από τις αιτίες είναι η προσέγγιση του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία αλλά και η προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν».

Σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας και τη στάση του Ερντογάν σε αυτόν τον πόλεμο ο Ιωάννης Μάζης επισημαίνει πως «ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά» εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους.

«Φοβάμαι το τί σημαίνει αυτός ο πόλεμος για την αύξηση στην τιμή των καυσίμων. Ήδη έχουμε αύξηση της τιμής του πετρελαίου και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την εξάπλωση του εύρους του πολέμου, δηλαδή με την εμπλοκή κι άλλων διεθνών παραγόντων στην υπόθεση αυτή. Μια τέτοια εμπλοκή θα εμπλέξει κι άλλους και από κει και πέρα πάμε σε μια αλυσιδωτή αντίδραση που δεν θα μπορεί να αποτραπεί η χρήση πυρηνικών όπλων», καταλήγει.

Δείτε την συνέντευξη:

Tags :