Η Αμάντα Μπέρι είναι μία από τις τρεις κοπέλες που είχαν πέσει θύματα απαγωγής από έναν οδηγό σχολικού λεωφορείου και τις κρατούσε φυλακισμένες για περίπου μία δεκαετία στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Στα χέρια του, έζησαν εφιαλτικές στιγμές με σωματική και σεξουαλική κακοποίηση. Ελεύθερη πλέον η Αμάντα, έχει αφιερώσει την ζωή της στο να βοηθά να επιστρέψουν στα σπίτια τους παιδιά που αγνοούνται.
Όλα ξεκίνησαν το 2003, την ημέρα που η Αμάντα γιόρταζε τα 17α γενέθλια της και όταν τελείωσε την βάρδιά της, στο εστιατόριο που εργαζόταν. Από τότε τα ίχνη της χάθηκαν και ξεκίνησε ο εφιάλτης…
Πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια μέχρι να βρει την ευκαιρία και το κουράγιο να φωνάξει με όση δύναμη είχε… την ώρα που ο απαγωγέας έλειπε από το σπίτι και αυτή ήταν αιχμάλωτη και αλυσοδεμένη σε ένα υπόγειο. Ένας γείτονας άκουσε τις κραυγές απόγνωσης και έσπευσε να βοηθήσει. Είχε φτάσει η ώρα που οι τρείς κοπέλες θα γλίτωναν από τον εφιάλτη και μαζί τους και η εξάχρονη κόρη της Αμάντα, που λέγεται ότι απέκτησε κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της.
Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και οι γυναίκες χρειάστηκαν πολλά χρόνια ψυχολογικής υποστήριξης ώστε να καταφέρουν να επανενταχθούν στην κοινωνία και να να επουλώσουν τις πληγές τους.
Σήμερα πιο δυνατή από ποτέ η Αμάντα εργάζεται ως δικηγόρος αγνοουμένων στο Fox8, ένα τοπικό πρακτορείο ειδήσεων στο Κλίβελαντ ενώ συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Marshals των ΗΠΑ για την πρωτοβουλία Operation Safety Net, η οποία ιδρύθηκε στο βόρειο Οχάιο. Μέσα σε μόλις έναν μήνα οι Αμερικανοί στρατιώτες μέσω του Operation Safety Net κατάφεραν να εντοπίσουν 35 αγνοούμενα παιδιά, ηλικίας 13 έως 18 ετών. Με την επιτυχία του Operation Safety Net, η υπηρεσία US Marshals δημιούργησε τώρα μια μόνιμη ομάδα στο βόρειο Οχάιο.
Σε εμφάνισή που έκανε στο «Good Morning America», η Αμάντα είπε χαρακτηριστικά: ”Ξέρω ότι μπορούν να συμβούν θαύματα, δεν είναι πάντα εύκολο να το γνωρίζετε. Ορισμένοι γονείς πρέπει να περιμένουν χρόνια για να επιστρέψει το παιδί τους στο σπίτι, αλλά ελπίζω ότι τους δίνω δύναμη όταν με βλέπουν και ότι είμαι φάρος ελπίδας για αυτούς.”
Και συνεχίζει λέγοντας πως, ”Στην αρχή, φοβόμουν τόσο πολύ να κάνω το οτιδήποτε… αλλά τώρα όλο αυτό το αισθάνομαι σαν ευλογία και ότι είμαι ευλογημένη που μπορώ να βοηθήσω και τελικά μπορώ να χρησιμοποιήσω τη φωνή μου για το καλό.”
Ο στρατηγός των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια του Οχάιο, Pete Elliott δήλωσε πως: ”Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους η Επιχείρηση Safety net ήταν επιτυχής, ήταν η Αμάντα Μπέρι. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το Κλίβελαντ του Οχάιο, πολεμάμε μαζί και δεν σταματήσαμε ποτέ την προσπάθεια να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να επιστρέψει κάθε παιδί στο σπίτι του.”
Οι Αμερικανοί στρατιώτες κάνουν τώρα παρόμοιες επιχειρήσεις σε εθνικό επίπεδο και έχουν βοηθήσει να επιστρέψουν στο σπίτι τους σχεδόν 400 παιδιά από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.
Πηγή: abcnews.go.com
photo – instagram – realbiographon