Ένα χρόνο μετά την εμφάνισης της πανδημίας Covid – 19 και ο κόσμος έχει αλλάξει… η ζωή των οικογενειών σε όλο τον κόσμο έχει αλλάξει… τα δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο έχουν αλλάξει και ειδικά στις τριτοκοσμικές χώρες.

Η πανδημία δεν έφερε απλά μία παγκόσμια ”κρίση” αλλά έφερε μαζί της… ”κρίση” στα δικαιώματα των παιδιών… μία ”κρίση” που προαναγγέλλει οδυνηρές συνέπειες για μία ολόκληρη γενιά… προειδοποιεί η UNICEF.

Η πανδημία έχει αφήσει εκατομμύρια παιδικές ψυχές εκτεθειμένες σε ένα καταστροφικό και παραμορφωμένο περιβάλλον. Εκατομμύρια παιδικές ψυχές έμειναν πεινασμένες, απομονωμένες, κακοποιημένες, απροστάτευτες … χωρίς εκπαίδευση, χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες προστασίας και υγείας, επηρεάζοντας τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία τους. Οι κοινωνικές και οικονομικές διαταραχές εξαιτίας της πανδημίας έχει απομακρύνει την κοινωνικοποίηση και έχει φέρει πιο κοντά συμπεριφορές παιδικές κακοποίησης, όπως είναι ο εξαναγκασμός… του παιδικού γάμου. Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο αναμφισβήτητα έχουν ήδη αρχίσει να κουβαλούν πάνω τους τα σημάδια της πανδημίας και θα τα κουβαλούν για τα επόμενα χρόνια…

Τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα από τη UNICEF αποκαλύπτουν την καταστροφή που έχει ήδη προκληθεί στα παιδιά του κόσμου, με πρώτο πλήγμα
την αναστολή των εκστρατειών εμβολιασμού κατά άλλων ασθενειών σε 26 χώρες, με συνέπεια την αύξηση περαιτέρω απειλών για την υγεία των ανθρώπων που δεν έχουν ανοσοποιηθεί.

Περισσότερα από 168 εκατομμύρια μαθητές παγκοσμίως απέχουν από την εκπαίδευση, αφού τα σχολεία τους έχουν κλείσει για σχεδόν ένα χρόνο. Τουλάχιστον το ένα τρίτο από αυτούς των οποίων το σχολείο είναι κλειστό δεν έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακή εκπαίδευση. Τα δύο τρίτα των χωρών με πλήρες ή μερικό κλείσιμο βρίσκονται στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να αλλάξει την πορεία της ζωής ενός παιδιού και να αυξήσει τους παιδικούς γάμους, προκαλώντας τον γάμο 10 εκατομμυρίων παιδιών ως το τέλος της δεκαετίας, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στα 100 εκατομμύρια κορίτσια που ήδη θεωρείται ότι κινδυνεύουν να παντρευτούν ως τότε.

Αυξήθηκε η παιδική φτώχεια, ο υποσιτισμός και η καχεξία σε ποσοστό 14%. Ποσοστό που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους από 10.000 επιπλέον θανάτους το μήνα, κυρίως στην Αφρική και στη νότια Ασία.

Περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως στερούνται βασικών εγκαταστάσεων πλύσης χεριών με σαπούνι και νερό στο σπίτι. Στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, τα τρία τέταρτα των ανθρώπων, τα περισσότερα από τα δύο τρίτα των σχολείων και το ένα τέταρτο των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης δεν διαθέτουν τις βασικές υπηρεσίες υγιεινής που απαιτούνται για τη μείωση της μετάδοσης του COVID-19. Κατά μέσο όρο 700 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν καθημερινά από ασθένειες που οφείλονται στην έλλειψη νερού και υγιεινής.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα… αλλά υπάρχει ελπίδα! Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, η UNICEF συνεργάζεται με εταίρους για να προσεγγίσει παιδιά σε περισσότερες από 190 χώρες και περιοχές με εμβόλια σωτηρίας, ασφαλές νερό, προστασία, υγεία και εκπαίδευση.

Όλοι μαζί μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτά τα παιδιά που μας έχουν ανάγκη… μπορούμε να σώσουμε τις ζωές τους… μπορούμε να σώσουμε το μέλλον τους… μπορούμε να σώσουμε μία γενιά… μπορούμε να σώσουμε την ανθρωπότητα! 

Όλοι μαζί μπορούμε να τους δώσουμε πάλι αγκαλιές, μάθηση, παιχνίδι, περισσότερες κοινές στιγμές που έχουν χάσει… για πάνω από έναν χρόνο. 

Όλοι μαζί μπορούμε να τερματίσουμε την πανδημία!

 

Πηγή: www.unicef.org

Πηγή photo: instagram – unicef