Μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates στο περιοδικό MIT Technology Review με αφορμή το νέο του βιβλίο «Πώς να αποτρέψουμε την κλιματική καταστροφή» μιλώντας για τα όρια της αισιοδοξίας του, τις τεχνολογικές ανακαλύψεις και τις ενεργειακές πολιτικές που χρειαζόμαστε και πώς έχει εξελιχθεί η σκέψη του για την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα στο νέο του βιβλίο, περιγράφει τι πραγματικά θα χρειαστεί για την εξάλειψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή.

Ο συνιδρυτής της Microsoft, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates και πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου Breakthrough Energy Ventures, εμμένει στο ότι θα χρειαστούμε πολλές ενεργειακές ανακαλύψεις για να έχουμε οποιαδήποτε ελπίδα να καθαρίσουμε όλα τα μέρη της οικονομίας και τα φτωχότερα μέρη του κόσμου. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου ερευνά τις τεχνολογίες που απαιτούνται για τη μείωση των εκπομπών σε «δύσκολους» τομείς όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο και η γεωργία.

Τονίζει ότι η καινοτομία θα το καταστήσει φθηνότερο και πιο πολιτικά εφικτό για κάθε έθνος να μειώσει ή να αποτρέψει τις εκπομπές. Ωστόσο, ο Γκέιτς απαντά επίσης σε ορισμένες από τις επικρίσεις ότι οι απόψεις του για το κλίμα έχουν επικεντρωθεί υπερβολικά στα «ενεργειακά θαύματα» εις βάρος των επιθετικών κυβερνητικών πολιτικών.

Τα κεφάλαια κλεισίματος του βιβλίου καθορίζουν μεγάλους καταλόγους τρόπων με τους οποίους τα έθνη θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη μετατόπιση, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών άνθρακα, των καθαρών προτύπων ηλεκτρικής ενέργειας, των καθαρών προτύπων καυσίμων και πολύ περισσότερων πόρων για έρευνα και ανάπτυξη. Ο Γκέιτς καλεί τις κυβερνήσεις να πενταπλασιάσουν τις ετήσιες επενδύσεις τους σε καθαρή τεχνολογία, η οποία θα προσθέσει έως και 35 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ.

Ο Γκέιτς περιγράφει τον εαυτό του ως αισιόδοξο… αλλά με μέτρο και αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην περιγραφή του πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί μια προβληματική αλλαγή του κλίματος. Και ενώ λέει με συνέπεια ότι μπορούμε να αναπτύξουμε την απαραίτητη τεχνολογία και μπορούμε να αποφύγουμε μια καταστροφή είναι λιγότερο σαφές πόσο ελπιδοφόρος είναι ότι θα το κάνουμε.

Το βιβλίο ασχολείται με έναν από τους πιο δύσκολους τομείς που ψάχνουν επίλυση και είναι ο τομέας του φαγητού που σαφώς συνδέεται και επηρεάζει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι ελπίδες στρέφονται στην γεωργία όπου σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της Microsoft υπάρχουν εταιρείες συμπεριλαμβανομένης μιας που ονομάζεται Pivot Bio, που μειώνουν σημαντικά την ποσότητα λιπάσματος που χρειάζονται οι καλλιέργειες. Επίσης υπάρχουν πρόοδοι στους σπόρους, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων που κάνουν ό, τι κάνουν τα όσπρια, δηλαδή είναι σε θέση να μετατρέψουν το άζωτο στο έδαφος σε ενώσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα φυτά βιολογικά.

Σε ότι αφορά την εισαγωγή του συνθετικού κρέατος στην καθημερινή διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού, ο Bill Gates ισχυρίζεται ότι οι πλούσιες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τρώνε συνθετικό βόειο κρέας αντί του πραγματικού σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Τονίζει μάλιστα πως οι χώρες που θα δυσκολευτούν να κάνουν αυτή την αλλαγή θα είναι οι πιο φτωχές του πλανήτη και οι πιο πλούσιες θα πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις για να μειώσουν τα αέρια του θερμοκηπίου που θερμαίνουν το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα δήλωσε «Δεν νομίζω ότι οι φτωχότερες 80 χώρες θα τρώνε συνθετικό βόειο κρέας. Νομίζω ότι όλες οι πλούσιες χώρες πρέπει να μετακινηθούν στο 100% συνθετικό βόειο κρέας. Μπορείτε να συνηθίσετε στην διαφορά γεύσης και θα έχει ακόμη καλύτερη γεύση με την πάροδο του χρόνου».

Ο λόγος πίσω από το επιτακτικό αυτό αίτημα για μείωση της παραγωγής βοείου κρέατος είναι ότι οι αγελάδες παράγουν μεθάνιο μετά την πέψη του χόρτου, ένα στοιχείο που είναι 28 φορές ισχυρότερο στην παγίδευση θερμότητας στην ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα.

Σε μια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών μεθανίου, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 9% από το 2000, ο Γκέιτς λέει ότι τα φυτικά προϊόντα από εταιρείες όπως το Impossible Meats και το Beyond Meat είναι ποιοτικά και με μικρότερο κόστος, γεγονός που τις καθιστά εντελώς ανταγωνιστικές.
Συνεπώς συμπεραίνουμε πως ο δισεκατομμυριούχος  Bill Gates θεωρεί καθήκον των ”πλούσιων εθνών”…  την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών τους
αντικαθιστώντας το φυσικό βόειο κρέας… με 100% συνθετικό.

Πηγή: technologyreview.com