Η πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο έχει καλυφθεί από άμμο και κίτρινη ομίχλη. Πρόκειται για την χειρότερη αμμοθύελα της τελευταίας δεκαετίας που έχει πλήξει περίπου 12 επαρχίες στη βόρεια Κίνα.

Οι αρχές της πόλης εξέδωσαν προειδοποιήσεις στους κατοίκους σχετικά με τη σφράγιση των σπιτιών τους και τη χρήση μάσκας. Επίσης ακυρώθηκαν πάνω από 400 πτήσεις, στα δύο αεροδρόμια του Πεκίνου λόγω ισχυρών ανέμων και χαμηλής ορατότητας.

Το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο δήλωσε ότι η αμμοθύελα εξαπλώθηκε από την έρημο Γκόμπι, στην Περιφέρεια της Εσωτερικής Μογγολίας. Τέτοιες καταιγίδες παρουσιάζονται την άνοιξη καθώς άμμος από δυτικές ερήμους μεταφέρονται με ανέμους ανατολικά, επηρεάζοντας περιοχές μέχρι τη βόρεια Ιαπωνία.

Η μαζική φύτευση δέντρων και θάμνων σε εύθραυστες περιοχές έχει μειώσει τις επιπτώσεις σε άλλα μέρη της χώρας τα τελευταία χρόνια, αλλά η επέκταση πόλεων και βιομηχανιών, μαζί με την εξόρυξη λωρίδων και την υπερβόσκηση έχει ασκήσει συνεχή πίεση στο περιβάλλον σε όλη την Κίνα. Με το μείγμα της ερήμου και της χλοώδους στέπας, η εσωτερική Μογγολία είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε ακραίες καιρικές συνθήκες που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των πόρων.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ομάδας διατήρησης της Κίνας για τη βιοποικιλότητα και το Ίδρυμα Πράσινης Ανάπτυξης, Zhou Jinfeng όπως ο COVID-19, ο οποίος πιστεύεται ότι έχει εξαπλωθεί από νυχτερίδες και άλλα άγρια ​​ζώα, οι αμμοθύελλες είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης σεβασμού της φύσης. Θεωρεί ότι μαζί με την πανδημία, αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο μάθημα που πρέπει να πάρουμε και πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας.

Επίσης δεν είναι σαφές εάν η καταιγίδα σχετίζεται με την πρόσφατη γενική πτώση της ποιότητας του αέρα καθώς η χώρα υποφέρει από υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σημειώνουμε πως η ποιότητα αέρα έφθασε στο επίπεδο 500, άκρως επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών, με τη συγκέντρωση σωματιδίων άμμου σε ορισμένες περιοχές να φθάνει τα 8.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό, όταν ο δείκτης καλής ποιότητας αέρα κυμαίνεται μεταξύ 0 και 50 μικρογραμμαρίων. Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα δεσμεύθηκε να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα ανά μονάδα οικονομικής παραγωγής κατά 18% τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι η Κίνα πρέπει να κάνει περισσότερα για να μειώσει την εξάρτηση από τον άνθρακα που την έχει καταστήσει τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων στον κόσμο.

Δείτε το συγκλονιστικό video:

Πηγή: abcnews.go.com – photo twiiter @applesncrack