Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου δημοσκοπικών ερευνών YouGov, δείχνει πως είδαν οι Αμερικανοί τα πρωτοφανή γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Καπιτώλιο.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μέσω του YouGov Direct, στις 6 Ιανουαρίου 2021 μεταξύ 5:17 μ.μ. και 5:42 μ.μ. Ανατολική ώρα. Τα δεδομένα σταθμίζονται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, την πολιτική σχέση και την εθνικότητα ώστε να είναι εθνικά αντιπροσωπευτικά των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το περιθώριο σφάλματος είναι περίπου 3,3% για το συνολικό δείγμα.

Με 1.397 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που είχαν ακούσει για τα γεγονότα, το 20% των Αμερικανών πολιτών τάσσεται υπέρ της εισβολής στο Καπιτώλιο και ένα ποσοστό 42% με 50% αντιτίθεται στην απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία.

Το 62% των ψηφοφόρων αποδέχονται ότι η επίθεση αποτελεί απειλή για το πολίτευμα και το 71% αντιτίθενται στην κίνηση. Οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρικτές ωστόσο εμφανίζονται διχασμένοι.

Σε αυτό το ποσοστό το 45% ανήκουν στους υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Όσον αφορά τον υπεύθυνο για όσα εξελίχθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Ουάσιγνκτον, όπου το 55% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η ευθύνη βαρύνει τον απερχόμενο πρόεδρο Τραμπ.

Ακόμα, το 42% – 50% των ψηφοφόρων υποστηρίζει ότι θα ήταν ανάρμοστο να απομακρυνθεί ο Τραμπ εσπευσμένα από την εξουσία, βάσει της 25ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύσσουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του.

Πηγή: parapolitika.gr