Ένα εικοσιτετράωρο πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο εξακολουθούν να αναδεικνύουν τον Τζο Μπάιντεν, υποψήφιο των Δημοκρατικών, τον πιθανότερο νικητή.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που διεξάγονται αυτή την ύστατη ώρα από τα γνωστά και κοινώς αποδεκτά ινστιτούτα μετρήσεων. Ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο μετά και την τραυματική εμπειρία του 2016, όπου όλα έδειχναν μία περιφανή νίκη της Χίλαρι Κλίντον, η οποία τελικά κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων, εντούτοις το τελικό αποτέλεσμα ανέδειξε νικητή των Ντόναλντ Τραμπ.

Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος των ΗΠΑ είχε καταφέρει να διασφαλίσει τους απαραίτητους εκλέκτορες για την εκλογή του αφού κέρδισε στο «νήμα» σε κάποιες πολιτείες-κλειδιά με μία διαφορά ψήφων της τάξης των 80.000 και μόνο. Αυτό το «δημοσκοπικό τραύμα» υποχρεώνει του αναλυτές να είναι προσεκτικοί και εξαιρετικά «φειδωλοί» ως προς τις προβλέψεις τους. Αυτή η «αυτοπροστασία» οδηγεί αναπόφευκτα σε μία έστω και υπερβάλλουσα «σύνεση» εκ μέρους των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών σχολιαστών, οι οποίοι σιωπούν.

Πάντως τα αποτελέσματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων στις 2 Νοεμβρίου του 2020 από τα τρία ινστιτούτα-φορείς που τις διεξήγαγαν δείχνουν ορατή νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών.

Πηγή: zougla.gr