Σε ανακοίνωση σχετικά με αλλαγές που αφορούν κανόνες περιποίησης των γυναικών που υπηρετούν τον στρατό, προχώρησε ο αμερικανικός στρατός επικαλούμενος “ποικιλομορφία, ισότητα και ένταξη”.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες στον στρατό θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να φορούν κραγιόν και βερνίκι νυχιών. Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν περισσότερη ελευθερία έκφρασης, σύμφωνα με τον λοχία Μάρκο Άντονι Κλαρκ από το Στρατό του Αναπληρωτή Αρχηγού Προσωπικού. Μάλιστα σημείωσε πως υπήρχαν τα πρότυπα καλλωπισμού στο στρατό ώστε να παρουσιάζουν «μια καθαρή και επαγγελματική εμφάνιση», πλέον προστέθηκαν τα κραγιόν, βερνίκια νυχιών, σκουλαρίκια και χτενίσματα απλά όπως αυτά με πλεξούδες.

Ο στρατός προχώρησε σε αυτές τις αλλαγές έπειτα από μελέτη διαφόρων παραγόντων που φάνηκε ότι επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία, την υγεία και την ασφάλεια των γυναικών. Για παράδειγμα οι σφιχτοί κότσοι που επιβάλλονταν στο παρελθόν μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση και άλλα προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής αλλά και τα μακριά και πλούσια μαλλιά σε ορισμένες γυναίκες πιασμένα σε κότσο έκαναν το κράνος να μην εφαρμόζει σωστά.

Σε ότι αφορά τα σκουλαρίκια, επιτρέπεται να φορούν μικρά χρυσά, ασημένια και με διαμάντια, ώστε η γυναίκα να μην νιώθει ότι χάνει την θηλυκότητα της ακόμα και μέσα στη στολή.

Τα βερνίκια νυχιών επιτρέπονται αρκεί να μην επιλέγονται ακραίες αποχρώσεις όπως μοβ, το μπλε, το μαύρο και το κόκκινο. Επίσης οι αποχρώσεις στα μαλλιά θα πρέπει να είναι φυσικές και απαγορεύονται τα μπλε, μοβ, ροζ, πράσινα, πορτοκαλί ή νέον.

Σε ένα άλλο σημάδι των καιρών, οι νέοι κανόνες αναφέρουν ότι οι στρατιώτες θα λαμβάνουν τώρα αυτόματα μάσκες προσώπου με μαύρο χρώμα και κογιότ. Επιτρέπεται επίσης να φορούν μάσκες χρώματος καμουφλάζ, αλλά πρέπει να τις αγοράσουν οι ίδιοι.

Βασικός στόχος είναι οι γυναίκες να μην χάνουν την ταυτότητά τους και στο τέλος της ημέρας, να συνεχίζουν να διατηρούν το ρόλο της μητέρας και της συζύγου.

Η νέα πολιτική επιτρέπει και στους άνδρες να φορούν διάφανο βερνίκι νυχιών. Αυτό το μέτρο προορίζεται για στρατιώτες που εργάζονται τακτικά με σκληρές χημικές ουσίες και θέλουν να προστατεύσουν τα νύχια τους. Επίσης επιτρέπεται και σε αυτούς να βάφουν τα μαλλιά τους στα χρώματα που επιτρέπονται.

Ο στρατός λαμβάνει επίσης μέτρα για να αλλάξει τη διατύπωση στους κανονισμούς για να αφαιρέσει ρατσιστικές ή μη ευαίσθητες περιγραφές. Οι αναφορές στο μουστάκι “Fu Manchu” και το χτένισμα “Mohawk” έχουν αφαιρεθεί και έχουν αντικατασταθεί με πιο λεπτομερείς περιγραφές των στυλ που εξακολουθούν να έχουν απαγορευτεί.

Τα νέα πρότυπα καλλωπισμού θα τεθούν σε ισχύ στις 25 Φεβρουαρίου παράλληλα με μια ενημερωμένη έκδοση του AR-670-1, τον συνολικό κανονισμό του Στρατού που διέπει την εμφάνιση και τον τρόπο χρήσης στολών.

 

Πηγή: abcnews.go.com