Ο «Άγιος Βασίλης» του Βελγίου κουβαλούσε ένα και μόνο κοινό δώρο για 75 τροφίμους και μέλη του προσωπικού ενός οίκου ευγηρίας! Ένα δώρο που δεν είναι αποδεκτό από κανέναν άνθρωπο στον πλανήτη, τον ιό covid 19.

Συγκεκριμένα ένας εθελοντής ντυμένος «Άγιος Βασίλης» με τους βοηθούς του, επισκέφτηκαν την περασμένη εβδομάδα το γηροκομείο Hemelrijck στο Μολ, κοντά στην Αμβέρσα. Οι τρόφιμοι, τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και όλα έδειχναν ότι κύλησαν ομαλά. Όμως τρεις μέρες μετά την επίσκεψή του, ο «Αγιος-Βασίλης» νόσησε και διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, αναγκάζοντας τις υγειονομικές Αρχές να υποβάλουν όλους τους τρόφιμους και το προσωπικό σε διαγνωστικές εξετάσεις. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Βιμ Κάγιερς. «Ήταν μια μαύρη μέρα για τον οίκο ευγηρίας. Είναι πολύ δύσκολο ψυχολογικά τόσο για τον άνδρα που υποδύθηκε τον Αϊ-Βασίλη, όσο και γι’ αυτούς που διοργάνωσαν την επίσκεψή του και για το προσωπικό».

Επίσης κατηγόρησε ανεύθυνη την στάση των υπευθύνων του γηροκομείου καθώς σε φωτογραφίες που διέρρευσαν στα τοπικά ΜΜΕ φάνηκε ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας, όπως μάσκες και αποστάσεις. Οι αρχές, ο Ερυθρός Σταυρός και ο κυβερνήτη της Αμβέρσας προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο το ξέσπασμα.

Ωστόσο, ένας από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους του Βελγίου, ο Μαρκ Φαν Ρανστ του Πανεπιστημίου KU Leuven, αμφιβάλλει κατά πόσον ένας εθελοντής μπορεί να μόλυνε τόσα άτομα, θεωρώντας ότι η πιθανότερη αιτία είναι ο κακός εξαερισμός του χώρου.

Χαρακτήρισε πάντως «ανόητη ιδέα» την επίσκεψη του «Αϊ-Βασίλη» εν μέσω της πανδημίας. Το Βέλγιο, που ετοιμάζεται να ξεκινήσει στις 5 Ιανουαρίου τους εμβολιασμούς, έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στον πλανήτη από την Covid-19 και μόνον το περασμένο Σάββατο κατέγραψε 2.762 νέα κρούσματα και άλλα 4.978 την Κυριακή.

Πηγή: iefimerida.gr