Ρεβεγιόν με αύξηση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης θα κάνουμε φέτος την Πρωτοχρονιά καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται Πράσινο Τέλος ύψους 0,03 ευρώ ανά λίτρο diesel!

Ειδικότερα όπως αναγράφεται στη σχετική τροπολογία: «Θεσπίζεται –με ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2021– Πράσινο Τέλος στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης (diesel) ίσου με 0,03 ευρώ/λίτρο, ως αντικίνητρο επιλογής του ρυπογόνου αυτού καυσίμου για χρήση από τον τομέα των μεταφορών. Τα έσοδα θα κατευθύνονται –μεταξύ άλλων- για την ενίσχυση των έργων ΑΠΕ και την αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Με Υπουργική Απόφαση το ποσό θα κατανέμεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες.»

Το Πράσινο Τέλος προορίζεται για την ενίσχυση πράσινων δράσεων που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων (στήριξη ανάπτυξης έργων ΑΠΕ, ανάπτυξη ηλεκτροκίνησης, ενεργειακή εξοικονόμηση κλπ.). Παράλληλα το μέτρο αυτό που είναι μια μορφή «Ειδικού φόρου άνθρακα» (Special Carbon Tax) ήδη εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της ΕΕ και υπολογίζεται ότι θα ενισχύει μόνιμα τις πράσινες δράσεις κατά 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Το Πράσινο Τέλος αναμένεται να επηρεάσει περίπου 1,9 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων εκ των οποίων το 65% αφορά σε φορτηγά και λεωφορεία και το υπόλοιπο ποσοστό σε αυτοκίνητα και Ταξί.

Αντιδράσεις

Την… αγανάκτησή τους εξέφρασαν οι οδικοί μεταφορείς για το πρόσθετο Πράσινο Τέλος που εξετάζει να επιβάλει στο πετρέλαιο κίνησης το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών (ΠΣΧΕΜ) απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με κοινοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών, εκφράζοντας την αντίθεσή του, θεωρώντας ότι θα επιφέρει πλήγμα στα ήδη μειωμένα έσοδα και έργο των οδικών μεταφορέων.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες φορτηγών τονίζουν ότι η συγκεκριμένη αύξηση είναι αποκαρδιωτική και εξοργιστικά άδικη, αφού επιβάλλεται κυρίως στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεωκοπίας…

Η επιστολή του ΠΣΧΕΜ στον υπουργό Περιβάλλοντος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Ο κλάδος των ιδιοκτητών Φ.Δ.Χ . δέχτηκε με μεγάλη αγανάκτηση την πρόθεσή σας να αυξήσετε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης κατά 0,03 ευρώ ανά λίτρο ως επιβολή πράσινου τέλους για να αντιμετωπίσετε το έλλειμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ.

Το συγκεκριμένο Πράσινο Τέλος θα επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές diesel, αλλά περισσότερο τις μεταφορικές επιχειρήσεις Φ .Δ.Χ . με 37,20 ευρώ στα 1.000 λίτρα κατανάλωσης (0,03 χ 1.000 = 30 χ 24% Φ.Π.Α. = 7,20 σύνολο 37,20 ευρώ). Η συγκεκριμένη αύξηση έρχεται να προστεθεί στο υπάρχον υπερβολικά υψηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου που είναι 410,00 + Φ.Π.Α . 98,40 = 508,40 ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση εάν επιβληθεί και το πράσινο τέλος των 37,20 ευρώ, θα φτάσει στα 545,60 ευρώ στα 1.000 λίτρα κατανάλωσης. Εκτιμούμε πως υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η συγκεκριμένη αύξηση είναι αποκαρδιωτική και εξοργιστικά άδικη, αφού επιβάλλεται κυρίως στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεωκοπίας.

Θα μπορούσατε εάν είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί το ποσό που προσδοκάτε να εισπραχθεί αντί να το επιβάλλετε σε οικονομικά κατεστραμμένους, να αυξήσετε την εισφορά των προμηθευτών που επωφελούνται πολλαπλάσια, ώστε να καλύψετε πλήρως το ποσό.»

Άμεση ήταν και η αντίδραση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) έναντι του Πράσινου Τέλους στο πετρέλαιο κίνησης επισημαίνοντας ότι: «Μας προκαλεί αισθήματα τιμωρίας των καταναλωτών, των πρατηριούχων καυσίμων και των διαφόρων επαγγελματιών αυτή η ευκολία της αυθαίρετης επιβολής φόρων και τελών στα καύσιμα «δια πάσα νόσο» της οικονομίας και των οφειλών του κράτους. Είναι καιρός να συναισθανθεί η κυβέρνηση ότι ο κλάδος αυτός δεν μπορεί να αποτελεί εύκολη λύση για κάθε περίπτωση ελλειμμάτων σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Τα καύσιμα έχουν δεχτεί από την αρχή της οικονομικής κρίσης μια απίστευτη φορολογική επιβάρυνση στο όνομα των χρεών και της οικονομικής κρίσης. Αυτή η επιβάρυνση δεν μειώθηκε, αντίθετα διαπιστώνουμε ότι συνεχίζεται η τάση της εύκολης συλλογής κρατικών εσόδων με διάφορες επιβαρύνσεις του.

Το φαινομενικά μικρό τέλος για τον τομέα ΑΠΕ δεν μπορεί να δικαιολογήσει την πολιτική επιβάρυνσης των καυσίμων. Ούτε η επίκληση του περιβάλλοντος το δικαιολογεί. Οι καταναλωτές, οι πρατηριούχοι και ειδικά οι επαγγελματικοί κλάδοι που χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης όπως π.χ. φορτηγατζήδες, τεχνικά έργα , αγρότες, μεταποίηση, κλπ δεν μπορούν ούτε τη σημερινή φορολογία καυσίμων να σηκώσουν. Η έξοδος από την πανδημία covid19 θα μας βρει όλους υπερχρεωμένους. Δεν είναι δυνατόν σε τέτοιους καιρούς η κυβέρνηση να σχεδιάζει επιβαρύνσεις οποιουδήποτε είδους…»

Στόλος πετρελαιοκίνητων οχημάτων

Αυτοκίνητα (ΙΧ και Ταξί): 650.000

Φορτηγά: 1,2 εκατ.

Λεωφορεία: 26.300

Επιβάρυνση ΙΧ από το Περιβαλλοντικό Τέλος στο Diesel

ΙΧ που διανύει 15.000 χλμ. ετησίως η επιβάρυνση ανέρχεται σε 27,9 ευρώ

Ταξί που διανύει 100.000 χλμ. ετησίως η επιβάρυνση ανέρχεται σε 186 ευρώ.

Λεωφορείο που διανύει 100.000 χλμ. ετησίως η επιβάρυνση ανέρχεται σε 1.860 ευρώ.

Φορτηγό που διανύει 500.000 χλμ. ετησίως η επιβάρυνση ανέρχεται σε 9.300 ευρώ

ΠΗΓΗ: protothema.gr