Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας (που λήγει στις 15 Ιανουάριου) για την υποβολή αιτήσεων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την σημερινή εμφάνισή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και πιθανή έναρξη εκταμίευσης των νέων κρατικών δανείων μεταξύ 19- 20 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα με όσα δήλωσε ο υπουργός, το σύνολο των πόρων για την “Επιστρεπτέα 5” αναμένεται να φτάσει στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν πάνω από 400.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα φτάνει στις 106.700, με την διαδικασία να λήγει τυπικά στις 15 Ιανουαρίου αν και είναι πιθανό να δοθεί παράταση για λυθούν τεχνικά προβλήματα κατά όποια λάθη έχουν γίνει στις καταχωρίσεις στοιχείων.

Με την ολοκλήρωση των αιτήσεων στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, θα εκδοθεί νέα απόφαση, που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης των φθηνών κρατικών δανείων και θα ανοίγει το δρόμο των πληρωμών στους δικαιούχους. Σημειώνεται ότι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, το 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι επιχειρήσεις είναι μη επιστρεπτέο. Βασική προϋπόθεση είναι η διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και τις 30/6/2021.

Επίσης προανήγγειλε παράταση κατά ένα μήνα του μέτρου της αναστολής  των επιταγών που λήγουν αυτή την περίοδο ενώ θα γίνουν και τροποποιήσεις στα κριτήρια προκειμένου να ληφθεί υπόψιν ο τζίρος Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Βάσει του μέτρου αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020 .

Η ρύθμιση για τις επιταγές  αφορά στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που, είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους έπειτα από κρατική εντολή, είτε έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία.

Σε ότι αφορά τα κουρεμένα ενοίκια του Νοεμβρίου τόνισε ότι η σχετική απόφαση θα εκδοθεί τη Δευτέρα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να πληρωθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες.

Τέλος άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο εξέτασης από την κυβέρνηση, σε ότι αφορά το “Πρόγραμμα Γέφυρα” προκειμένου να επιδοτούνται και τα επιχειρηματικά δάνεια.