Το γούρι της Πρωτοχρονιάς που συναντάμε να κρέμεται στην εξώπορτα κάθε σπιτιού… κάθε χρόνο, ακούει όχι σ’ ένα αλλά σε πολλά ονόματα… σκυλοκρέμμυδο, κρεμμύδα, μπότσικα, σκίλλα η σχινοκέφαλος αναλόγως σε ποιο μέρος της Ελλάδας το συναντάμε!

Πρόκειται για έναν ταπεινό βολβό που δεν χρήζει ιδιαίτερης καλλιέργειας και φροντίδας. Φυτρώνει σε αγρούς, βράχους ,δάση και είναι τόσο ανθεκτικό που ακόμα και αν το ξεριζώσεις από το χώμα αυτό θα συνεχίσει να ζει και να αναπτύσσεται κανονικά βγάζοντας φύλλα και άνθη!

Γι’ αυτό και από την αρχαιότητα και την εποχή του Πυθαγόρα, είναι γνωστό ως γούρι και αντιπροσωπεύει την αιωνιότητα και την αθανασία! Οι άνθρωποι τότε, πίστευαν πως αν υπήρχε μια κρεμμύδα έξω από το σπίτι τους, δεν θα το πλησίαζε καμία αρρώστια, καταστροφή, βασκανία και καμία συμφορά! Καθώς μπορούσε να ξαναρχίζει έναν νέο κύκλο ζωής χωρίς χώμα και νερό… πίστευαν ότι αυτή η δύναμη του φυτού μπορούσε να μεταδοθεί σε έμψυχα και άψυχα!

Ανέκαθεν οι άνθρωποι ήθελαν να έχουν την τύχη με το μέρος τους και μέχρι σήμερα ένα από τα γούρια που έχει επικρατήσει να θεωρείται ότι ξορκίζει την κακοδαιμονία και προσελκύει την καλή τύχη… είναι η γνωστή μας Πρωτοχρονιάτικη κρεμμύδα! Και ακόμα και σήμερα κρεμιέται έξω από τα σπίτια ώστε να δώσει στην οικογένεια υγεία, χαρά και τύχη!

Σύμφωνα με την βιβλιογραφία το συγκεκριμένο φυτό αναφέρεται από αρχαίους συγγραφείς ως μαγικό… με θεραπευτικές ιδιότητες σε ότι αφορά την γονιμότητα, καρδιακά και βρογχικά, προβλήματα… ακόμα και λοιμούς. Επίσης θεωρούσαν ότι θεραπεύει κάθε μορφή έρπητα και ότι αν κάποιος έτριβε τα δόντια του… με τον βολβό τα διατηρούσε καθαρά, γερά και λευκά!

Τα ζώα δεν το τρώνε λόγω της πικρής του γεύσης αλλά και της άσχημης μυρωδιάς του! Γι αυτό και παλιά το χρησιμοποιούσαν για να απομακρύνουν κοριούς, Κουνούπια και ποντίκια! Δεν είναι τυχαίο που περιέχει δηλητήριο… που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει και θάνατο!

Στην λαογραφία αναφέρεται ότι αν δεις σκυλοκρέμμυδο να φυτρώνει, πρέπει να γονατίσεις και να δαγκώσεις το φυλλαράκι που προβάλλει από το χώμα ώστε να αποφεύγεις το κακό! Από την άλλη το χρησιμοποιούσαν ως μαντικό μέσο για τον προσδιορισμό της καλής χρονιάς. Αν η ανθοφορία του ήταν μεγάλη, θα ήταν και η χρονιά καλή!

Ας μην ξεχάσουμε όλοι φέτος να κρεμάσουμε μία γούρική κρεμμύδα έξω από το σπίτι μας και να ξορκίσουμε το κακό… ελπίζοντας σε μία καλύτερη χρονιά… σε ένα καλύτερο 2021!