Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ”περιστατικών” που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Πρόκειται για ένα από τα πιο ειδεχθή αδικήματα, καθώς τα θύματα είναι αθώα και ανυπεράσπιστα παιδιά χωρίς καμία ικανότητα αντίδρασης.

Ως σεξουαλική κακοποίηση ορίζεται «η συμμετοχή (εμπλοκή) ενός παιδιού σε σεξουαλική δραστηριότητα την οποία δεν κατανοεί πλήρως ή για την οποία δεν είναι σε θέση να συναινέσει ή για την οποία δεν είναι αναπτυξιακά ώριμο ή η οποία παραβιάζει τους νόμους. Τα παιδιά μπορεί να υποστούν σεξουαλική κακοποίηση τόσο από ενήλικα άτομα όσο και από άλλα παιδιά τα οποία, λόγω της ηλικίας τους ή του αναπτυξιακού τους σταδίου, βρίσκονται σε θέση ευθύνης, εμπιστοσύνης ή δύναμης σε σχέση με το θύμα».

Να σημειωθεί εδώ ότι, η σεξουαλική κακοποίηση περιλαμβάνει δραστηριότητες που μπορεί να περιλαμβάνουν άγγιγμα μπορεί όμως και όχι. Έτσι ο όρος αναφέρεται σε δραστηριότητες όπως διείσδυση των γεννητικών οργάνων του ενήλικα στα γεννητικά όργανα ή σε άλλα σημεία του σώματός του, την επίδειξη των γεννητικών οργάνων του ενήλικα σε ένα παιδί, την επίδειξη πορνογραφίας σε παιδιά και την πορνεία παιδιών.
Η σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να συνοδεύεται από συμπεριφορές δωροδοκίας, πίεσης, εξαναγκασμού ή να λαμβάνει χώρα σε μια σχέση ασφάλειας και εμπιστοσύνης με το παιδί.

Η σεξουαλική κακοποίηση είναι θέμα δημόσιας υγείας
Μια μελέτη της κλινικής Mayo το 2010 έδειξε ότι άτομα με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης μπορεί να εμφανίσουν διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), διαταραχές άγχους, κατάθλιψη και διαταραχές φαγητού και ύπνου αλλά και να προβούν σε απόπειρες αυτοκτονίας.

Οι συνέπειες της σεξουαλικής Κακοποίησης μπορεί να είναι (Noll, et. al., 2007; Van Roode, et. al., 2009; Pelcovitz, et. al., 1997; Tschumper, et.al., 2007):

– Μετατραυματικές διαταραχές
– Άγχος κατασταλτικό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί αλλιώς (DESNOS – Disorder of -Extreme Stress Not Otherwise Specified)
– Σεξουαλικές δυσκολίες
– Διαταραχές άγχους και συναισθηματικές δυσκολίες
– Κατάθλιψη
– Χρήση ουσιών
– Διατροφικές διαταραχές και πολλά άλλα

Ωστόσο να σημειωθεί ότι η εκδήλωση και η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτάται από ατομικούς (ηλικία- αναπτυξιακό στάδιο παιδιού), κοινωνικούς παράγοντες αλλά και από την φύση και τα χαρακτηριστικά της σεξουαλικής κακοποίησης (Finkelhor & Berliner, 1995).

Για αυτούς τους λόγους «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών ως θέμα δημόσιας υγείας καλεί όλους τους πολίτες να υπογράψουν το σχετικό ψήφισμα διαδικτυακά. Καλεί όλους τους πολίτες να δείξουν το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά που βιώνουν τη φρίκη της σεξουαλικής κακοποίησης! Καλεί όλους τους πολίτες να μην κλείνουν τα μάτια και το στόμα στη σεξουαλική κακοποίηση που πολλές φορές… συμβαίνει δίπλα μας!  Όπλα μας είναι το θάρρος, η διαρκής προσπάθεια και οι καλές πρακτικές για να αντιμετωπιστεί σωστά από όλους όσοι εμπλέκονται.

Ας μην κρατά κανείς ”μυστικό” αυτή τη φρίκη τονίζει ο Κώστας Γιαννόπουλος και σεβόμενος όλους τους ανθρώπους που νοιάζονται για τις αθώες ψυχές, ζητά την κινητοποίησή μας και κάνει έκκληση να υπογράψουμε διαδικτυακά το ψήφισμα #Μένει μυστικό, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και μαζί να προστατεύσουμε κάθε παιδί από την σεξουαλική κακοποίηση. Με την δική μας φωνή δεν θα μείνει πια μυστικό κανένα από αυτά τα φρικτά εγκλήματα.

Σύμφωνα με κ. Γιαννόπουλο πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι η σεξουαλική κακοποίηση είναι θέμα δημόσιας υγείας και απλά βίας. Υπάρχουν οι υποδομές και ο τρόπος να βρεθεί η λύση της εξάλειψης του φαινομένου, αρκεί όλοι μαζί να βοηθήσουμε και να μην πέσουμε στην λήθη της καθημερινότητας. Υπογράφοντας δημιουργούμε “κοινωνικό δίκτυ προστασίας” για κάθε παιδί και σταματάμε τον βασανισμό των παιδιών!

Οι προτάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των Παιδιών 

1. Να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από την α΄βάθμια εκπαίδευση με στόχο αφενός να ενημερώνονται τα παιδιά με έγκυρο τρόπο για τα σχετικά ζητήματα και αφετέρου θα εμπεριέχει την ευαισθητοποίησή των παιδιών στο τι να αρνούνται, τι να υποψιάζονται και για τι να αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση που νιώσουν απειλούμενα.

2. Να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα εξειδικευμένα Κέντρα στα οποία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί θύμα. Στα συγκεκριμένα Κέντρα το παιδί θύμα θα καταθέτει ενοποιημένα, μία και μόνη φορά σε απόλυτα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον σε εκπαιδευμένους συνεντευκτές όλα όσα έχει υποστεί. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας).

3. Να υπάρχει αυστηρός περιορισμός των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να καλούν το παιδί – θύμα για περαιτέρω καταθέσεις-συνεντεύξεις ή μαρτυρίες πριν ή μετά αυτή την ενοποιημένη κατάθεσή του προκειμένου να περιοριστεί η δευτερογενής θυματοποίηση των παιδιών που αποκαλύπτουν και να μην αποθαρρύνονται τα σιωπηλά μέχρι σήμερα θύματα στο να αποκαλύψουν και αυτά.

4. Να συσταθεί και στην Ελλάδα ένας ενιαίος φορέας για την καταγραφή των περιστατικών και της φύσης αυτών.

5. Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα για τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

6. Να εκπαιδευτούν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό (αστυνομικοί, εισαγγελείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί, κοινωνικές υπηρεσίες).

7. Να απαιτείται σχετικό ειδικό πιστοποιητικό λευκού μητρώου σε σχετικά αδικήματα για την πρόσληψη επαγγελματιών σε όλες τις υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά.

8. Να επιταχύνονται οι νομικές διαδικασίες και να μην ακολουθούν την συνήθη χρονική ροή. Στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών η διαδικασία αργεί εξουθενωτικά για τα παιδιά – θύματα με ολέθρια αποτελέσματα.

9. Να είναι αυστηρότερες και παραδειγματικές οι ποινές όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά. Να εκτίουν το σύνολο της ποινής τους, χωρίς καμία ελάφρυνση και να παραμένουν καθόλη τη διάρκεια εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας. Τέλος, να τηρείται Μητρώο καταγραφής όσων έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά.

Δείτε το μήνυμα του Κώστα Γιαννόπουλου:

 

Πηγή πληροφοριών: facebook – Το Χαμόγελο του Παιδιού – The Smile of the Child @hamogelo.org Μη κερδοσκοπικός οργανισμός

:meneimystiko.gr