«Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την ίδρυσή του, δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις προς ανοιχτό διάλογο με αποκορύφωμα την Πανελλαδική Εκστρατεία «Μένει Μυστικό», η οποία από το 2017 έχει ως στόχο να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα για την προστασία κάθε παιδιού από τη σεξουαλική κακοποίηση.

Η τρίμηνη εκστρατεία «Μένει Μυστικό» ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 σε μία εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Πάτρα.

Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένοι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της Δυτικής Ελλάδος, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Δικαιοσύνης, των Ακαδημαϊκών και Εκπαιδευτικών φορέων, της Αστυνομίας, της Υγείας και της Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε ο απολογισμός της εκστρατείας στο πλαίσιο Μνηµονίου Συνεργασίας που έχουν συνυπογράψει οι δύο φορείς από τον Ιούλιο του 2020, με διάρκεια από τις 23 Ιουλίου 2021 έως τις 16 Οκτωβρίου 2021 και βασικούς στόχους:

● Την ευαισθητοποίηση σχετικά με το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης
● Την έμφαση στη σημασία της πρόληψης μέσα από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
● Την ανάδειξη των διαστάσεων που έχει λάβει το φαινόμενο στην Ελλάδα
● Την κατάθεση πρακτικών προτάσεων στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς για την πρόληψη και αντιμετώπισή του φαινομένου.

Κατά την διάρκεια της εκστρατείας πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις και σεμινάρια ενημέρωσης σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και κηδεμόνες οι οποίες υλοποιήθηκαν σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία (Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πύργος, Αµαλιάδα, Αίγιο, Πάτρα) με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση της μάστιγας της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών και τη δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου κοινωνικής προστασίας, ενώ ταυτόχρονα με τη συνδρομή του Κινητού Εργαστηρίου «Οδυσσέας» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναπτύχθηκαν παράλληλες διαδραστικές-ψυχοπαιδαγωγικές δράσεις για παιδιά και γονείς.

Σε όλη τη διάρκεια της τρίμηνης εκστρατείας δημοσιεύονταν σχετικά επιστημονικά άρθρα σε Μ.Μ.Ε. της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία συντάχθηκαν από τους ψυχολόγους του Οργανισμού για την ενημέρωση του φαινομένου και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης.

Τέλος, η εκστρατεία ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή 3 στοχευμένων διαδικτυακών εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε γονείς και κηδεμόνες, επαγγελματίες υγείας και εκπαιδευτικούς.

Ο απολογισμός σε νούμερα:
● 547 υπογραφές του ψηφίσματος «Μένει Μυστικό»
● 55 παρεμβάσεις σε 1.037 μαθητές Α’βάθμιας εκπαίδευσης
● 57 παρεμβάσεις σε 625 μαθητές Β’βάθμιας εκπαίδευσης
● 26 παρεμβάσεις σε 441 γονείς και εκπαιδευτικούς
● 13 επιστημονικά άρθρα – 257 δημοσιεύσεις σε τοπικά Μέσα

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»,  Κώστας Γιαννόπουλος παρουσίασε τις Δράσεις του Οργανισμού για τη σεξουαλική κακοποίηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Μέσα από τα δεδομένα και τις μαρτυρίες μας σήμερα καταφέραμε να φέρουμε στο προσκήνιο την πραγματική εικόνα του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών στη χώρα μας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την εμπιστοσύνη και καλή μας συνεργασία, καθώς πρόκειται για την πρώτη Περιφερεια που δεχτηκε να προχωρήσει στην υλοποίησή του προγράμματος “Μένει Μυστικό”. Είμαστε εδώ για να της παραδώσουμε τα αποτελέσματα του έργου μας και επιθυμούμε η θεωρία να τεθεί στην πράξη με την Περιφέρεια να είναι φίλικη προς τα παιδιά για να δημιουργήσει μία φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη, σε συνεργασία με τους φωτεινούς ανθρώπους που διαθέτει στα ανάλογα πόστα. Ας θωρακίσουμε τα παιδιά μας με γνώσεις και με τη δυνατότητα να αρνηθούν οποιαδήποτε πράξη ή κίνηση μπορεί να τα οδηγήσει στην καταστροφή. Εδώ και 25 χρόνια παλεύουμε, και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, για τα πραγματικά δικαιώματα των παιδιών».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ο απολογισμός της δράσης «Μένει Μυστικό» στη Δυτική Ελλάδα από τις κ.κ. Έλενα Παλούμπη και Ιωάννα Γκίκα, Ψυχολόγους του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», οι οποίες δήλωσαν:

«Επειδή η πραγματικότητα μας έχει δείξει πως η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τις περισσότερες φορές “Μένει Μυστικό”, είναι επιτακτική η ανάγκη συνεργασίας όλων μας για να δημιουργήσουμε χέρι-χέρι μία ασπίδα προστασίας και ασφάλειας για τα παιδιά. Σε διάστημα τριών μηνών η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, ταξίδεψαν στις γειτονιές της Δυτικής Ελλάδας υλοποιώντας διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης, φροντίζοντας έτσι, να μη μείνει μυστικό για περισσότερα από 2.103 παιδιά και ενήλικες. Ας είναι λοιπόν αυτή η καμπάνια το έναυσμα για μία σειρά ανάλογων δράσεων στις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας, ώστε να φτάσει σε κάθε παιδί μία ασφαλής αγκαλιά φροντίδας».

Η ιατροδικαστής κ. Χρυσαυγή Κούσση, αναφέρθηκε με καθηλωτική παραστατικότητα στις κακές πρακτικές της διαδικασίας φροντίδας και φιλοξενίας κακοποιημένων σεξουαλικά παιδιών στη χώρας μας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα υιοθεσίας και εφαρμογής της κοινωνικής ιατρικής και δήλωσε:

«Πρέπει όλοι να έχουμε τις κεραίες μας τεντωμένες. Τα παιδιά μας, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι εισαγγελικές αρχές, οι υγειονομικοί, οι συμπολίτες μας, κάθε ομάδα προστασίας του παιδιού θα πρέπει να δέχεται εξειδικευμένη εκπαίδευση, συντονισμένα και συγχρονισμένα με στόχο το κάθε παιδί ξεχωριστά που έχουμε μπροστά μας, ώστε να λειτουργήσουμε ευεργετικά για την ψυχή του».

Επιπλέον, οι μαθητές και μαθήτριες, μέλη του Εθελοντικού Ευρωπαϊκού Μαθητικού Δικτύου YouSmile του Οργανισμού στην Πάτρα παρουσίασαν τη δράση που δημιούργησαν με προσωπικές τους ιδέες και προτάσεις για την προστασία των παιδιών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράδοση του ψηφίσματος και των προτάσεων του Οργανισμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, από τον κ. Κώστα Γιαννόπουλο, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

Πηγή: hamogelo.gr