Ένας μικρής κλίμακας πίνακας που απεικονίζει τον Ιησού Χριστό να φορά το αγκάθινο στεφάνι και να φέρει το σταυρό έχει πιστοποιηθεί ως έργο του αναγεννησιακού ζωγράφου El Greco.

Το έργο ανήκει σε ιδιώτη συλλέκτη του οποίου η ταυτότητα παραμένει άγνωστη. H αυθεντικότητα του έργου πιστοποιήθηκε έπειτα από εκτεταμένη ανάλυση και έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Center d’Art d’Època Moderna (CAEM) του Πανεπιστημίου της Λιέιδα στην Καταλονία.

Ο Ximo Company, καθηγητής ιστορίας τέχνης και διευθυντής του CAEM, συνεργάστηκε με την εκλιπόντα Carmen Garrido, η οποία ίδρυσε και σκηνοθέτησε το Υπουργείο Τεχνικής Τεκμηρίωσης του Μουσείου Prado, και την ερευνητή Mariona Navarro. Χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια συναρπαστικής εργασίας, μελετών και αναλύσεων για να αποδειχθεί η αυθεντικότητά του.

Η έρευνα του CAEM επιβεβαίωσε ότι το έργο έγινε από τον ίδιο τον El Greco και όχι από το εργαστήριο ή τους μαθητές του. Μερικές από τις αναλύσεις της ομάδας αφορούσαν τη σύγκριση της ζωγραφικής με έργα που πραγματοποιήθηκαν στις συλλογές του Μουσείου El Greco στο Τολέδο και του Prado στη Μαδρίτη.

Η εταιρεία πιστεύει ότι το έργο μπορεί να ήταν άγνωστο μέχρι τώρα, επειδή ο καλλιτέχνης το κράτησε στο εργαστήριό του και δεν το έδειξε ευρέως κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αντίθετα, προτείνει η εταιρεία, το κομμάτι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο ή οδηγός για άλλους παρόμοιους πίνακες. Ωστόσο, λόγω του εκλεπτυσμένου τελειώματος αυτού του εξαιρετικού έργου, εκτός από το μικρό του μέγεθος, θα μπορούσε επίσης να είναι ένα έργο που σχεδιάστηκε για μια ιδιωτική ρητορική ενός ευγενούς ή κληρικού.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ARTnews (@artnews)

Πηγή photo: instagram-artnews

Πηγή: artnews.com