Ένα μεγάλο θέμα για το νερό ανοίγει πλέον και στην Κορινθία καθώς η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει να επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε ακόμη 19 Δήμους της χώρας και στη νέα λίστα περιλαμβάνονται και οι 6 Δήμοι της Κορινθίας. Πρόκειται για τους Δήμους Κορινθίων, Λουτρακίου–Περαχώρας–Αγίων Θεοδώρων, Βέλου–Βόχας, Σικυωνίων, Ξυλοκάστρου–Ευρωστίνης και Νεμέας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν ήδη σταλεί επιστολές στους συγκεκριμένους Δήμους και έχει τεθεί ως πρώτο ορόσημο η 31η Οκτωβρίου 2026. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι από σήμερα η ΕΥΔΑΠ έχει αναλάβει το νερό της Κορινθίας. Η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας και των αποφάσεων που πρέπει να ακολουθήσουν.

Τι ακριβώς θέλει να αλλάξει το κράτος

Η αλλαγή εντάσσεται στη μεγάλη μεταρρύθμιση για τη διαχείριση των υδάτων. Ο νόμος 5325/2026, που ψηφίστηκε στις 31 Ιουλίου και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α’ 122, προβλέπει την επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από υφιστάμενους φορείς ύδρευσης και άρδευσης.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι σήμερα υπάρχει μεγάλος κατακερματισμός, με εκατοντάδες διαφορετικούς φορείς να ασχολούνται με το νερό, και ότι χρειάζεται ένα πιο ενιαίο μοντέλο διαχείρισης, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες, να γίνουν επενδύσεις και να αντιμετωπιστούν καλύτερα η λειψυδρία και οι ανάγκες των επόμενων ετών.

Με απλά λόγια… λιγότεροι και μεγαλύτεροι φορείς αντί για πολλούς μικρότερους.

Και τι σημαίνει αυτό για τους Δήμους της Κορινθίας;

Οι έξι Δήμοι της Κορινθίας δεν έχουν ακόμη περάσει στην ΕΥΔΑΠ. Έχουν όμως μπει στη νέα διαδικασία επέκτασης και καλούνται να εξετάσουν την ένταξή τους. Η επίσημη διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει με τα επόμενα θεσμικά βήματα και δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των υπηρεσιών. Άρα, σήμερα δεν αλλάζει κάτι από μόνο του στην καθημερινότητα του πολίτη. Το νερό εξακολουθεί να παρέχεται από τους σημερινούς φορείς.

Το θέμα είναι τι θα γίνει στη συνέχεια…

Τι θα περάσει στην ΕΥΔΑΠ;

Το νέο μοντέλο αφορά τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά το σημαντικό είναι ότι η μεταρρύθμιση αφορά πλέον και την άρδευση στις περιοχές όπου θα μεταφερθεί η σχετική αρμοδιότητα.

Το ΥΠΕΝ έχει αναφέρει ότι η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει για πρώτη φορά αρμοδιότητα και στην άρδευση, με στόχο μια ενιαία διαχείριση του νερού.

Άρα η συζήτηση δεν αφορά μόνο το νερό που φτάνει στη βρύση ενός σπιτιού. Αφορά και το νερό που χρησιμοποιείται για πότισμα καλλιεργειών.

Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια περιοχή όπως η Κορινθία, όπου η γεωργία και οι αρδευόμενες καλλιέργειες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας.

Θα πάρει δηλαδή η ΕΥΔΑΠ και το αρδευτικό νερό;

Εδώ χρειάζεται προσοχή. Δεν σημαίνει ότι από αύριο η ΕΥΔΑΠ παίρνει όλο το αρδευτικό νερό της Κορινθίας. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων γίνεται σταδιακά και συνδέεται με συγκεκριμένες διαδικασίες και αποφάσεις. Ο νόμος προβλέπει ότι, όπου η αρμοδιότητα της άρδευσης μεταφέρεται στην ΕΥΔΑΠ, οι υφιστάμενοι πάροχοι αρδευτικού νερού μεταφέρονται στο νέο σχήμα. Παράλληλα, προβλέπεται ότι τα τιμολόγια του αρδευτικού νερού θα παραμείνουν αμετάβλητα για τουλάχιστον τρία χρόνια από τη μεταφορά.

Άρα για την Κορινθία το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι ακριβώς φορείς και ποιες αρμοδιότητες θα μεταφερθούν και με ποιο χρονοδιάγραμμα.

Γιατί γίνεται αυτή η αλλαγή;

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι το σημερινό σύστημα είναι κατακερματισμένο και ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση των υπηρεσιών μπορεί να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας και καλύτερο σχεδιασμό.

Στο νέο μοντέλο προβλέπεται η ενσωμάτωση δεκάδων παρόχων ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης στις δύο μεγάλες εταιρείες, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Το κράτος προβλέπει επίσης ρυθμίσεις για τα χρέη των ΔΕΥΑ και τη μεταφορά προσωπικού και υποδομών, ώστε η αλλαγή να γίνει σταδιακά.

Τι γίνεται με τις ΔΕΥΑ;

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταφοράς, οι υφιστάμενες ΔΕΥΑ, οι δημοτικές υπηρεσίες και οι οργανισμοί άρδευσης συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Ο νόμος το προβλέπει ρητά ότι η σημερινή λειτουργία συνεχίζεται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς των αρμοδιοτήτων στην ΕΥΔΑΠ ή την ΕΥΑΘ. Επομένως, δεν πρόκειται για αλλαγή που γίνεται μέσα σε μία ημέρα. Υπάρχει μια μεταβατική διαδικασία.

Τι σημαίνει λοιπόν η 31η Οκτωβρίου;

Η 31η Οκτωβρίου 2026 είναι το πρώτο σημαντικό ορόσημο για τους έξι Δήμους της Κορινθίας, καθώς μέχρι τότε, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, καλούνται να απαντήσουν στην πρόσκληση που έχει σταλεί για την ένταξη στο νέο σχέδιο. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ακολουθήσουν τα επόμενα θεσμικά βήματα.

Άρα δεν έχει αλλάξει ακόμη ο πάροχος του νερού στην Κορινθία. Δεν έχει περάσει ακόμη η ύδρευση των έξι Δήμων στην ΕΥΔΑΠ. Δεν έχει μεταφερθεί αυτομάτως όλο το αρδευτικό νερό της Κορινθίας στην ΕΥΔΑΠ.

Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι οι έξι Δήμοι έχουν μπει στο σχέδιο επέκτασης και τώρα ξεκινά η διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στη μεταφορά αρμοδιοτήτων.

Και από εδώ και πέρα τι πρέπει να ξεκαθαρίσει;

Για τους κατοίκους της Κορινθίας τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα:

  • Ποιος θα διαχειρίζεται το νερό κάθε Δήμου;
  • Τι θα γίνει με τις σημερινές ΔΕΥΑ;
  • Τι θα γίνει με τους εργαζομένους;
  • Πώς θα περάσουν τα δίκτυα και οι υποδομές στο νέο μοντέλο;
  • Ποιος θα έχει την ευθύνη για την άρδευση;
  • Τι θα ισχύσει για τους αγρότες;
  • Και τελικά, τι θα πληρώνει ο πολίτης για το νερό;

Αυτές είναι οι λεπτομέρειες που θα κρίνουν στην πράξη τι σημαίνει η μεγάλη αλλαγή. Γιατί το θέμα δεν είναι απλώς ποιο όνομα θα γράφει ο λογαριασμός. Είναι ποιος θα έχει την ευθύνη για το νερό της Κορινθίας, ποια θα είναι τα δικαιώματα των Δήμων και των πολιτών και πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα στην καθημερινότητα.

Και η διαδικασία μόλις ανοίγει…

Tags :