Ο ιστορικός «πύργο της Συκιάς» του Οθωμανού διοικητή της Κορινθίας, Κιαμήλ Μπέη που έλεγχε Αργολίδα, Αρκαδία και Μεσσηνία κινδύνεψε να γίνει στάχτη σήμερα το μεσημέρι από φωτιά που ξέσπασε για άγνωστη αιτία.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και στο σημείο έσπευσαν Άνδρες και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως επίσης ο πρόεδρος της Συκιάς και αρκετοί κάτοικοι. Ευτυχώς η άμεση κινητοποίηση δεν επέστρεψε την ολοσχερή καταστροφή του.

Δείτε τις φωτό που δημοσίευσε στο facebook, η Μαίρη Νικολοπούλου από το σημείο:

 

Ο πύργος χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και αρχικά ανήκε στον Χαλήλ αγά, παππού του Κιαμήλ Μπέη ενώ μετά την Επανάσταση παραχωρήθηκε στον στρατηγό Λ. Σγουρό. Η Αθηνά Μεταξά ήταν η τελευταία κάτοικος του πύργου ενώ μετά το θάνατο της εγκαταλείφθηκε. Σήμερα ανήκει στην ιδιοκτησία του Βλ. Σγουρού.

Ο Κιαμήλ Μπέης γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1784 από ισχυρή οικογένεια που κυβερνούσε την Κορινθία για όλο το διάστημα της δεύτερης Τουρκοκρατίας και διαδέχτηκε τον πατέρα του, στην διοικητική εξουσία του «καζά» της Κορίνθου το 1815. Ήταν ο τελευταίος Τούρκος διοικητής και δυνάστης της Κορίνθου με την κυριαρχία του να εκτείνεται σε 163 χωριά. Διέθετε τεράστια περιουσία στην Πελοπόννησο που στηριζόταν στις εμπορικές του δραστηριότητες αλλά κυρίως στους φόρους που εισέπραττε από τους υπόδουλους Έλληνες. Είχε την εύνοια του Σουλτάνου, ο οποίος του είχε παραχωρήσει το προνόμιο να κατοικεί οπουδήποτε επιθυμούσε. Η αμύθητη περιουσία του από Χρύσα γρόσια, πουγκιά με γεμάτα χρυσά νομίσματα, βενετσιάνικους λίθους και κούτες με σμαράγδια αναζητείται εδώ και 200 χρόνια από γενιές και γενιές Ελλήνων. Ακόμα και ο Κολοκοτρώνης, επιφανείς επαναστάτες του 1821 αλλά και χιλιάδες απλοί Έλληνες έζησαν με την αναζήτηση του μεγάλου αυτού θησαυρού που θα άλλαζε την πορεία του ελληνικού έθνους.

Πρόσφατο τραγικό παράδειγμα πριν λίγα χρόνια ο θάνατος των τεσσάρων φίλων που πιθανότατα αναζητούσαν θησαυρό του Κιαμήλ Μπέη που λέγεται πως έχει θαφτεί στην περιοχή στην άγνωστη σπηλιά στο Άνω Καρμπουνάρι Λουτρακίου.

 

Με πληροφορίες από pentapostagma.gr

 

Tags :