Ρεπορταζ: Ντίνος Μιχόπουλος 

Ιδιώτες κτηνοτρόφοι της Ορεινής Κορινθίας έχουν δημιουργήσει ”πονοκέφαλο” σε Αγροτικό Συνεταιρισμό σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στο DMnews.gr καθώς δεν πληρώνουν τα χρήματα που τους αναλογούν για να βοσκούν τα αιγοπρόβατά τους σε εκτάσεις που διαχειρίζεται.

Τα στοιχεία της καταγγελίας αναφέρουν ότι στον συνεταιρισμό ανήκουν 21.000 στρέμματα με τίτλους κτήσης των δικαιοπάροχων, τα οποία έχουν μεταγραφεί νόμιμα. Σε αυτά τα στρέμματα βοσκούν τα αιγοπρόβατα των κτηνοτρόφων πληρώνοντας ένα χρηματικό ποσό, ως αντάλλαγμα. Το ποσό που πληρώνει κάθε κτηνοτρόφος αντιστοιχεί στον αριθμό των ζώων ιδιοκτησίας τους.

Κάποιοι από τους κτηνοτρόφους σύμφωνα με την καταγγελία έχουν να πληρώσουν χρόνια με αποτέλεσμα να χρωστούν χιλιάδες ευρώ ενώ δεν γνωστοποιούν τον αριθμό των αιγοπροβάτων παρά τις συνεχείς οχλήσεις. Οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι που πληρώνουν κανονικά παραπονούνται και δημιουργούνται προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του συνεταιρισμού.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή εκτός από τα αιγοπρόβατα υπάρχουν και μοσχάρια, τα οποία βόσκουν των οποίων οι ιδιοκτήτες ακολουθούν την ίδια τακτική και δεν πληρώνουν τα προβλεπόμενα ποσά. Επίσης υπάρχουν και άλογα, τα οποία είναι αγνώστου ιδιοκτήτη.

Τα μέλη του Συνεταιρισμού ζητούν απαντήσεις για το εάν υπάρχουν για τα ζώα αυτά, οι προβλεπόμενες άδειες όπως επίσης ζητούν να μάθουν τι κάνει ο Δήμος για τα ανεπιτήρητα ζώα καθώς έχει ευθύνη να τα περισυλλέξει, να τα μεταφέρει και να τα φυλάξει ώστε να μην προκαλούν ζημιές από την παράνομη βόσκηση.

Ο Συνεταιρισμός έχει απευθυνθεί στις συναρμόδιες υπηρεσίες και έχει προσκομίσει όλα τα νόμιμα έγγραφα, με σκοπό την επίλυση του θέματος αλλά προς το παρόν δεν δείχνουν το ενδιαφέρον που θα έπρεπε και κωλυσιεργούν.

 

Tags :