Τραυματισμένη και τρομαγμένη βρέθηκε μια γερακίνα στο Ναύπλιο από Ελληνοσύριο δρομέα.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο δρομέας ξεκίνησε για την καθημερινή του προπόνηση, στην περιοχή Πυργιώτκα. Ενώ έτρεχε εντόπισε ένα πτηνό πεσμένο στο έδαφος. Πλησίασε και είδε ότι ήταν τραυματισμένο και δεν μπορούσε να κουνηθεί. Πήρε το πτηνό και επικοινώνησε με τον σύλλογο προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής ΑΝΙΜΑ με σκοπό να ζητήσει βοήθεια. Τον συμβούλεψαν να το στείλει στο κέντρο περίθαλψης όπως και θα κάνει πολύ σύντομα. Όπως θα παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί, πρόκειται για μία γερακίνα, η οποία ανήκει στο είδος Βuteo buteo. Είναι ημερόβιο αρπακτικό πτηνό και είτε μένει και φωλιάζει στην Ελλάδα είτε έρχεται να ξεχειμωνιάσει, είτε περνάει από τη χώρα μας κατά τις δύο μεταναστεύσεις.

Η γερακίνα κατοικεί κυρίως σε μικρά δάση με παρακείμενα ανοικτά τοπία όπως λιβάδια, θαμνότοπους και καλλιέργειες για να μπορεί να αναζητά την τροφή της που είναι μικρά θηλαστικά και κυρίως ποντίκια ενώ συλλαμβάνει μικρά πουλιά, ερπετά, σκουλήκια, νερόφιδα και βατράχους.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να βρεθεί σε υγρότοπους και βαλτώδεις περιοχές και πολλές φορές μπορεί να την δει κάποιος να κάθεται σε στύλους κατά μήκος των εθνικών οδών, απ’όπου εποπτεύει το χώρο. Πιο σπάνια συχνάζει στο εσωτερικό των πυκνών δασών ή στις στενές λωρίδες στα όρια μεταξύ των ξέφωτων και των συστάδων από δένδρα. Επίσης δεν είναι σπάνιο να συχνάζει κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή κοντά σε αστικές περιοχές.

Η κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού είναι γενικά καλή και σταθερή, πιστοποιώντας τη θέση της γερακίνας ως ένα επιτυχημένο αρπακτικό. Η γερακίνα θεωρείται σήμερα ότι δεν διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο, με τις απώλειες να συμβαίνουν ειδικά στις περιοχές μετανάστευσης και διαχείμασης. Στα ατυχήματα, ένα μεγάλο ποσοστό των θανάτων προέρχεται από σύγκρουση στους δρόμους και τις σιδηροδρομικές γραμμές ή στις γραμμές μεταφοράς ενέργειας.

Ο δρομέας που εντόπισε και έσωσε την γερακίνα έχει βρει πάρα πολλά άγρια πτηνά στην ευρύτερη περιοχή.

Δείτε το βίντεο:

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μπουγιώτης Β./wikipedia.org

Tags :