Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και όχι συγκεκριμένες ημερομηνίες πρόκειται να γίνει η σταδιακή άρση του lockdown. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια της σύσκεψης με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας κατά την οποία παρέπεμψε τις αποφάσεις για άρση του lockdown στην επόμενη εβδομάδα.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια της σύσκεψης με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας κατά την οποία παρέπεμψε τις αποφάσεις για άρση του lockdown στην επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας».

Στην ουσία, δηλαδή, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πως δεν πρόκειται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ένα σχέδιο με αναλυτικές ημερομηνίες που θα περιλαμβάνει όλο τον Δεκέμβριο, αλλά θα πηγαίνει εβδομάδα με εβδομάδα και ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα.

Σίγουρο θεωρείται πως η αρχή θα γίνει με τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου. Ακολούθως, και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μέσα Δεκεμβρίου. Αυτό που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη είναι πώς θα αντιμετωπιστεί είναι η εστίαση.

Οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και αυτό δεν αναμένεται να γίνει οριστικά πριν από τις 10 Δεκεμβρίου, καθώς πρέπει πρώτα να φανεί πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας να ανακοινώσει την παράταση του lockdown και να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν με ευλάβεια τα μέτρα ώστε να μπορέσει η χώρα να επανέλθει σε μία μερική κανονικότητα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων έκανε λόγο χθες και ο κ. Πέτσας στον ANT1. Όσον αφορά στα σχολεία, τόνισε πως θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών για να ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να ανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα, δηλαδή οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα προβεί σε ανακοινώσεις, θα παρουσιάσει έναν ευρύτερο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση μέχρι την ερχόμενη άνοιξη. Θα αναφερθεί δηλαδή στα δεδομένα εκείνα που θα μας κάνουν να αποφύγουμε ένα νέο ολικό lockdown, όπως, για παράδειγμα, η χρήση των sms για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πηγή: zougla.gr