Τα πρώτα χιόνια άρχισαν να πέφτουν και επιτέλους είδαμε την πρώτη άσπρη μέρα του 2022… και σαν μικρά παιδιά βγήκαμε έξω με μάσκες και αποστάσεις… να χαρούμε την ομορφιά του χειμώνα! Να χαρούμε την ομορφιά του χιονιού! Και πιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν βλέπεις  χιόνι; Μα φυσικά να φτιάξεις χιονάνθρωπο!

Τον αγαπημένο χειμωνιάτικο φίλο όλων μας, που κάθε χρόνο λαχταράμε να ξανασυναντήσουμε… φέτος η λαχτάρα μας είναι ακόμα πιο μεγάλη καθώς είναι ο μόνος φίλος που δεν χρειάζεσαι ούτε μάσκα… ούτε αποστάσεις για να τον συναντήσεις… και το καλύτερο; Μπορείς να τον αγγίξεις!

Γιατί ίσως να είναι ένας ”παγωμένος” φίλος… αλλά έχει ζεστή καρδιά… και αυτό είναι το βάλσαμο που αναζητάμε όλοι εμείς, οι ”ζεστοί”…  άνθρωποι!

Ο χιονάνθρωπος δεν φοβάται τον κορωνοϊό… αλλά τον ήλιο… άρα έχουμε λίγο χρόνο στην διάθεσή μας, γιατί σύντομα αυτός θα λιώσει και εσύ πρέπει να ”κλειδωθείς” και πάλι στο σπίτι!

Τι περιμένεις λοιπόν; Ξεκίνα να φτιάχνεις σαν ”καλλιτέχνης” που είσαι… το ανθρωπομορφικό γλυπτό σου από χιόνι! Θα χρειαστείς 3 μπάλες χιονιού που θα τοποθετήσεις την μία πάνω στην άλλη,  ένα καρότο για μύτη και δύο κάρβουνα για μάτια. Αν θες μπορείς και να τον ντύσεις… να δημιουργήσεις το προσωπικό του outfit… αρκεί να τυλίξεις γύρω από το λαιμό του ένα κασκόλ και να του φορέσεις στο κεφάλι ένα καπέλο! Και έτοιμος ο χιονάνθρωπός σου! Το πνεύμα του χειμώνα σε βρήκε!

Όσο απλή φιγούρα και αν σου φαίνεται αυτή που έφτιαξες, κουβαλά πάνω της… όχι μία αλλά πολλές και διαφορετικές ιστορίες, σε διάφορες χώρες του πλανήτη.

Αναφέρεται για πρώτη φορά στο Βιβλίο των Ωρών και τον 14ο αιώνα.  Μάλιστα στις παλιές λιθογραφίες της Ευρώπης,  ο χιονάνθρωπος απεικονίζεται ως τρομακτικό πλάσμα και αυτό γιατί τον Μεσαίωνα ο χειμώνας ήταν πολύ σκληρός… μια πραγματική δοκιμασία για τον πληθυσμό. Τότε ο χιονάνθρωπος ήταν μια έκφραση κινδύνου και φόβου που συνοδευόταν από κακές πεποιθήσεις. Γι’ αυτό και η μορφή του δεν ήταν αστεία και χαμογελαστή όπως σήμερα αλλά άσχημη, άγρια, σαν τέρας… και αποτελούσε απειλή για τον άνθρωπο.

Επίσης επικρατούσε σε κάποιες χώρες η αντίληψη ότι αν κάποιος έφτιαχνε χιονάνθρωπο σε πανσέληνο, οι νύχτες του θα γέμιζαν εφιάλτες. Αλλού πίστευαν πως ήταν επικίνδυνο αν τον δεις το βράδυ πίσω από μια κουρτίνα. Και γενικά, δεν έπρεπε να συναντηθείς μαζί του μετά το ηλιοβασίλεμα… γιατί θα σου έφερνε γρουσουζιά! Αλλού όταν έφτιαχναν τον χιονάνθρωπο του έδιναν να κρατά μια σκούπα σαν φρουρός,  που δεν θα άφηνε τα κακά πνεύματα να μπουν στο σπίτι.

Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης ήταν αυτός που έδωσε τέλος σε αυτές τις τρομακτικές ιστορίες και καθιέρωσε την αντίληψη ότι οι χιονάνθρωποι είναι πλάσματα που προστατεύουν από δαίμονες αιτιολογώντας την άποψή του και λέγοντας πως το χιόνι είναι ένα δώρο από τον ουρανό, που σημαίνει ότι ένας χιονάνθρωπος είναι ένας άγγελος, που προστατεύει τους ανθρώπους και μπορεί ακόμη και να μεταφέρει τα αιτήματά τους στον παράδεισο. Και κάπως έτσι οι άνθρωποι άρχισαν να φτιάχνουν μικρούς χιονάνθρωπους και… τους ψιθύριζαν ευχές που θα τις μετέφεραν στον ουρανό όταν θα έλιωναν και το πνεύμα του χειμώνα θα ‘έφευγε μακριά. Έτσι έγιναν πλάσματα ευγενικά και σύμβολα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Από τότε, ως και σήμερα όλοι φτιάχνουν χιονάνθρωπο στο σπίτι τους όταν τους δοθεί η ευκαιρία. Μάλιστα το καρότο αντί της μύτης υπόσχεται για τους αγρότες μια γενναιόδωρη συγκομιδή για το επόμενο έτος. Ενώ ένας κουβάς στο κεφάλι του… συμβολίζει ευημερία και πλούτο για το σπιτικό και αν του κρεμάσεις και ένα σκόρδο… τότε το νοικοκυριό θα έχει υγεία και καλή τύχη! Όσο για τα κάρβουνα αντί μάτια … διώχνουν όλες τις θλίψεις, τα δάκρυα και τα βάσανα. Το σκουπόξυλο τέλος είναι αυτό που θα διώξει το κρύο μακριά… μια ώρα αρχύτερα!

Όσο για το ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε χιονάνθρωπο και σε ποια χώρα, κανείς δεν ξέρει με σιγουριά… λέγεται όμως πως «γεννήθηκε» στα χέρια του Michelangelo di Lodovico di Leonardo di Buonarroti Simoni τον 15ο αιώνα ή στα χέρια του  Άγιου Φραγκίσκου του Ασσίσκι.

Όπως και να έχει από εκείνα τα χρόνια ως και σήμερα μικροί και μεγάλοι λατρεύουμε να φτιάχνουμε χιονάνθρωπο! Φτιάξτε τον δικό σας… σαν μια ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και κρατήστε τις καρδιές σας ζεστές!