Δυσοίωνες προβλέψεις έκανε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης το πρωί της Κυριακής, σε εμφάνισή του στο Mega Σαββατοκύριακο. Μίλησε για την πορεία της Ελλάδας σε ότι αφορά την αναχαίτιση του κορονοϊού σε σύγκριση με άλλες χώρες, την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία, τα νέα μέτρα και την διαδικασία self-testing, το άνοιγμα της αγοράς και την αύξηση θανάτων τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Παυλάκης τόνισε, πως η χώρα βρίσκεται στο μέσο του τρίτου κύματος της πανδημίας και αυτό όχι μόνο τον προβληματίζει αλλά δεν τον βρίσκει σύμφωνο με το άνοιγμα της οικονομίας καθώς προβλέπει ότι μέχρι τον επόμενο μήνα θα έχουμε 3.οοο θανάτους.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από την αρχής της επιδημίας έλεγε ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο ιός. Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία. Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή.

Και συνέχισε λέγοντας, ότι για τις επόμενες 2 εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων και μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3.000 νεκροί, λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες. Ελπίζει οι νεκροί να μη φθάσουν πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως. Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον γιατρό θα δημιουργήσουν πίεση στα νοσοκομεία και γι’ αυτό χρειάζονται γρήγορα μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων όπως η γενική επιστράτευση των ιδιωτικών νοσοκομείων καθώς έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το τρίτο κύμα, στην Αττική τουλάχιστον.

Σε ότι αφορά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, σχολίασε ότι δεν είναι «χαλάρωση και άνοιγμα» αλλά «μια μικρή ανάσα». Αν τα μέτρα ερμηνευθούν στο ότι ανοίγουμε, θα γίνει χειρότερη ζημιά και καταστροφή καθώς ο ιός είναι εδώ και δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση του. Ο ίδιος δήλωσε πως ήταν αντίθετος στο οτιδήποτε μπορεί να ερμηνευτεί σαν άνοιγμα και θεωρεί πως πρόκειται για συμβολική κίνηση, που είναι λάθος και δεν είναι άνοιγμα. Ενώ σημείωσε, πως είναι κάθετα αντίθετος στο άνοιγμα της εστίασης και της οικονομίας υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες, χαρακτηρίζοντάς μία τέτοια απόφαση παράλογη.

Τόνισε πως αν υπάρξει συμμόρφωση με το lockdown, στα μέσα Απριλίου θα δούμε ελάττωση κρουσμάτων, που θα επιτρέψει ένα σταδιακό άνοιγμα με το σταγονόμετρο καθώς άλλαξαν τα δεδομένα από το πρώτο κύμα εξαιτίας του ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα.

Τέλος, δεν άφησε ασχολίαστη την διαδικασία self-testing όπου οι πολίτες θα πραγματοποιούν μόνοι τους τεστ γρήγορης ανίχνευσης για τον ιό και χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μέτρο πολύ καλό και πρωτοποριακό. Σημείωσε βέβαια πως δεν είναι προετοιμασμένος ο κόσμος και οι υπηρεσίες που θα το εφαρμόσουν. Και υπάρχουν ερωτηματικά για το πώς εξασφαλίζεται ότι αυτοί που είναι θετικοί θα μείνουν καραντίνα και εκτός εργασίας και μήπως χρειάζεται ταυτόχρονα με αυτά τα τεστ να δώσει εγγυήσεις η κυβέρνηση ότι αυτοί οι άνθρωποι που ίσως βρεθούν θετικοί θα προστατευτούν και θα πάρουν το μεροκάματό τους.

 

Πηγή:www.megatv.com