Φόβοι ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία τόνισε ο Νίκος Σύψας σε τηλεοπτική εμφάνισή του, στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε στα τελευταία 30 μέτρα της πανδημίας, τα πιο δύσκολα και οδυνηρά με έναν αντίπαλο τόσο υπέρτερο, ώστε μπορεί να μας συντρίψει το επόμενο διάστημα του παιχνιδιού. Ο φόβος της έντονης διασποράς ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής στηρίζεται στο ότι ο ιός διασπείρεται βουβά, είναι κάτω από τα ραντάρ της επιδημιολογίας κι ό,τι βλέπουμε, το βλέπουμε 15 μέρες μετά. Άρα στα μέσα Ιανουαρίου, θα δούμε αν έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε.

Επίσης ο λοιμωξιολόγος τόνισε, ότι θα φοράμε μάσκες μέχρι να κάνουμε το τείχος ανοσίας στο 70% του πληθυσμού, ακόμα και αν εμβολιαστούμε πάλι θα φοράμε μάσκες, εξαρτάται από την προσέλευση του κόσμου και τον εφοδιασμό με εμβόλια, τίποτε από τα δύο δεν είναι δεδομένο. Ο στόχος όπως υπογράμμισε είναι να δημιουργήσουμε ένα τείχος εντός του έτους, έστω το φθινόπωρο ή το χειμώνα.

Συνέχισε λέγοντας πως κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι γνωρίζουν το τεράστιο κόστος στην οικονομία και στην ψυχική υγεία, αλλά πρέπει να επιλέξουμε όλοι οικονομία ή υγεία, λιγότερους θανάτους και τόνισε πως αν επιλέξουμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι θάνατοι μπορούμε να ανοίξουμε τώρα αλλά επιλεγούμε να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας. Επίσης διευκρίνισε ότι δεν ξεκινάμε πλέον όπως το Σεπτέμβριο με άδειες ΜΕΘ, ξεκινάμε με γεμάτες πάνω από το 70%  με 80%, αν έχουμε έκρηξη πως θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας, αυτός είναι ο μεγάλος φόβος γι’ αυτό και τα αλλεπάλληλα lockdown. Σύστησε ψυχραιμία και επισήμανε ότι είμαστε σε κόκκινη γραμμή.

Σε ότι αφορά τα σχολεία είπε ότι :«Δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς».