”Εμείς και οι άλλοι”… θα μπορούσε να είναι τίτλος τηλεοπτικής σειράς! Δεν είναι όμως… είναι τίτλος που χαρακτηρίζει την πραγματικότητα…είμαστε εμείς στο τώρα και οι άλλοι στο πουθενά… εν μέσω πανδημίας! Είμαστε οι υγιείς και οι άρρωστοι!

Και όμως σε μία εποχή που το ανθρώπινο είδος έχει εξελιχθεί με ταχύτατους ρυθμούς, νοσούμε όλοι. Άλλοι από την αρρώστια του κορονοϊού και άλλοι από την αρρώστια του στιγματισμού!

Ο άνθρωπος από την αρχή της ύπαρξής του μπροστά σε οποιαδήποτε απειλή και ειδικά όταν έχει άμεση σχέση με την υγεία του, έχει παρατηρηθεί ότι ενεργοποιεί μηχανισμούς αντίδρασης που βγάζουν στην επιφάνεια προκαταλήψεις και εχθρική στάση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό οδηγεί σε αρνητικές συμπεριφορές όπως κοινωνικό στιγματισμό, ο οποίος θεωρείται μία από τις πιο επιθετικές μορφές ρατσισμού προς τον συνάνθρωπο. Έτσι καταλήγουμε σήμερα να έχουμε ανθρώπους που νοσούν, να γίνονται στόχος κατηγοριών και να έρχονται αντιμέτωποι οι ίδιοι, οι στενές επαφές τους ακόμα και οι χώρες τους, όχι μόνο με την σκληρή ασθένεια αλλά και την σκληρότητα αυτών που προς το παρόν είναι υγιείς! Η άγνοια, το άγνωστο, η απουσία εμβολίου και φαρμάκων οδηγεί σε καταστάσεις υστερίας, που με την σειρά τους οδηγούν σε στιγματισμό και σε καταστροφή της ανθρώπινης ταυτότητας!

Βιώνουμε ξανά εποχές του παρελθόντος που κυρίευσε η άγνοια και ο σκοταδισμός? Εποχές όπως αυτές της λέπρας, της χολέρας και του τύφου? Τα χρόνια που ψάχνοντας για τον ένοχο της καταραμένης αρρώστιας μηδένισαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με το ξύρισμα, την περιφορά γυμνών ανθρώπων στους δρόμους, την καυτηρίαση με σφραγίδα στο πρόσωπο και το κρέμασμα κουδουνιών στον λαιμό των αρρώστων ώστε να τους ακούν στο πέρασμά τους οι υγιείς και να τους αποφεύγουν? Τέτοια ιστορία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξαναγράψει η ανθρωπότητα!

Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ισότιμοι και δικαιούμαστε τον σεβασμό και την προστασία της αξιοπρέπειας μας, ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα, ηλικία, οικονομική κατάσταση, σεξουαλική συμπεριφορά… ακόμα και στην αρρώστια! Δεν πρέπει για να ζήσουν οι πολλοί… να περιθωριοποιηθούν οι λίγοι γιατί έτσι θα μειωθεί η ανθρωπιά, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και θα έχουμε αύξηση ανθρώπων που νοσούν! Ας παλέψουμε όλοι μαζί αυτός ο ιός να μην αφήσει το στίγμα του στην ανθρωπότητα… και εμείς να μην στιγματίσουμε κανέναν άνθρωπο!