Στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο διαγνώσθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19 δύο γορίλες. Όλα ξεκίνησαν όταν την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου άρχισαν να βήχουν. Αμέσως εξετάστηκαν δείγματα κοπράνων λόγω των τρέχουσων συνθηκών για Covid -19. Τελικά στις 8 Ιανουαρίου εντοπίστηκε η παρουσία του ιού και στις 11 Ιανουαρίου τα Εθνικά Εργαστήρια Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) το επιβεβαίωσαν. Η παρουσία του ιού δεν αποκλείετε και σε άλλα ζώα καθώς οι γορίλες ζουν μαζί όπως τα μέλη μιας ανθρώπινης οικογένειας. Γι’ αυτό και βρίσκονται όλοι σε καραντίνα και υπό κτηνιατρική επίβλεψη.

Σε ότι αφορά τα συμπτώματα των κρουσμάτων η διευθύντρια του San Diego Zoo Safari Park, Λίζα Πέτερσον δήλωσε ότι εκτός από συμφόρηση και βήχα οι γορίλες είναι σε καλή κατάσταση και είναι αισιόδοξοι καθώς τρώνε και πίνουν χωρίς δυσκολία.

Για τον τρόπο μετάδοσης του ιού υπάρχουν υποψίες ότι έγινε από ασυμπτωματικό μέλος του προσωπικού, παρά την τήρηση όλων των προτεινόμενων προφυλάξεων, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοκόλλων ασφαλείας COVID-19 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και τη Δημόσια Υγεία του Σαν Ντιέγκο.
Ερευνητικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι ορισμένα ζώα είναι ευπαθή σε μόλυνση με SARS-CoV-2, αλλά αυτή είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση φυσικής μετάδοσης σε μεγάλους πιθήκους και είναι άγνωστο εάν θα έχουν σοβαρή αντίδραση.

Το San Diego Zoo Global, εφαρμόζει αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας για την προστασία όλων των άγριων ζώων στη φροντίδα του και έχει προστατεύσει με επιτυχία τους πληθυσμούς της άγριας ζωής από αναδυόμενες απειλές ασθενειών στην κοινότητα όπως η ασθένεια του Newcastle και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Η ασφάλεια του προσωπικού και της άγριας φύσης παραμένει η πρώτη προτεραιότητα.

Τα μέτρα βιοασφάλειας που ισχύουν στο πάρκο περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας ανά πάσα στιγμή, το συχνό πλύσιμο των χεριών, τη φυσική απόσταση, τα αυξημένα πρωτόκολλα καθαρισμού, τις ειδικές φόρμες και τις στολές για την εργασία γύρω από την άγρια ​​φύση και τον περιορισμό της πρόσβασης του προσωπικού σε εξαιρετικά ευαίσθητα είδη. Οι κτηνίατροι και το προσωπικό μας περίθαλψης άγριων ζώων θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, ξεκινώντας από τα μέλη της κτηνιατρικής μας ομάδας που εγκρίθηκαν πρόσφατα να λάβουν τον εμβολιασμό. Προς το παρόν δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια για χρήση σε ζώα, αλλά η ανάπτυξη και ο έλεγχος εμβολίων βρίσκεται σε εξέλιξη για ορισμένα είδη.

Από τις 6 Δεκεβρίου το San Diego Zoo Global, παραμένει κλειστό για το κοινό άρα δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για μετάδοση προς αυτό. Ακόμα όμως και αν λειτουργούσε δεν θα είχαν άμεση επαφή με τα ζώα καθώς απαγορεύεται η επαφή μαζί τους και συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης πρόσθετων προστατευτικών φραγμών και της διασφάλισης απόστασης μεγαλύτερη από έξι πόδια κατά την προβολή δυνητικά ευπαθούς άγριας ζωής.

Έπειτα από έρευνες όλα δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί από ανθρώπους σε ζώα σε ορισμένες καταστάσεις, ειδικά κατά τη στενή επαφή με ένα άτομο με COVID-19. Κατοικίδια ζώα όσο και μεγάλες γάτες, σκύλοι και ορισμένα άλλα θηλαστικά μπορούν να μολυνθούν με SARS-CoV-2, αλλά είναι γνωστά ακόμη όλα τα ζώα που μπορούν να μολυνθούν. Υπάρχουν αναφορές για ζώα που έχουν μολυνθεί με τον ιό παγκοσμίως, όπως βιζόν, σκύλοι κατοικίδιων ζώων, γάτες και κουνάβι, καθώς και τίγρεις, λιοντάρια, λεοπαρδάλεις χιονιού και puma.

Πηγή: sdzsafaripark.org