Ένας αστροναύτης της NASA και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες επέστρεψαν στη Γη εχθές, μετά από ένα χρόνο.

Ο Αμερικανός Frank Rubio σημείωσε ρεκόρ για τη μεγαλύτερη διαστημική πτήση στις ΗΠΑ και προσγειώθηκε μαζί με τους κοσμοναύτες σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Καζακστάν. Κατέβηκαν μέσα σε μία κάψουλα Soyuz καθώς το όχημά τους χτυπήθηκε από διαστημικά σκουπίδια και έχασε όλο το ψυκτικό του, υγρό.

Αρχικά ο Frank Rubio θα έμενε στο διάστημα 180 ημέρες, όμως παρέμεινε 371 και συμπλήρωσε 5.963 τροχιές γύρω από τη Γη. Διέσχισαν 157 εκατομμύρια μίλια (253 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από την εκτόξευση από το Καζακστάν τον περασμένο Σεπτέμβριο και έκαναν τον κύκλο του κόσμου σχεδόν 6.000 φορές.  Μάλιστα, κατέρριψε το ρεκόρ του Mark Vande Hei , ο οποίος κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ αντοχής της NASA για μία μόνο διαστημική πτήση.

Η Ρωσία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ των 437 ημερών, που σημειώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Οι τρείς αστροναύτες κατέβηκαν από την κάψουλα νιώθοντας καλά και χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Ο Rubio, είναι 47 ετών, γιατρός του στρατού και πιλότος ελικοπτέρου. Η παραμονή του, στο διάστημα του στέρησε σημαντικές οικογενειακές στιγμές όπως, την αποφοίτηση τους ενός παιδιού του από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ. Όπως δήλωσε η παραμονή του, στο διάστημα τον πίεσε ψυχολογικά… ενώ δεν το περίμενε.

Με πληροφορίες από apnews.com

Tags :