Σε λίγες μέρες θα υποδεχτούμε τον τελευταίο μήνα του χρόνου, τον Δεκέμβριο… τον μήνα της μαγείας, της αθωότητας, του ονείρου…  τον μήνα, των παιδιών!

Γιατί ανυπομονούν τα παιδιά περισσότερο αυτόν τον μήνα και σε τι δεν μπορούν να αντισταθούν; Μα στα δώρα φυσικά!

Φανταστείτε την χαρά τους να ήταν κάθε μέρα Χριστούγεννα γι’ αυτά… και να είχαν την ευκαιρία κάθε μέρα να ανοίγουν και από ένα δώρο… μέχρι να έρθει ο Άγιος Βασίλης να τους φέρει το ”μεγάλο” δώρο… που ζητήσανε!

Πως θα σας φαινόταν αν τους δίνατε την δυνατότητα εύκολα και οικονομικά από τη 1 Δεκεμβρίου μέχρι την παραμονή, να ανακάλυπταν κρυμμένα δώρα! Πως θα σας φαινόταν να φτιάχνατε ένα δικό σας χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης, ένα advent calendar;

Το advent calendar έρχεται από τους Λουθηρανούς μοναχούς του 19ου και 20ου αιώνα, οι οποίοι κάθε τέταρτη Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα και κάθε μέρα που περνούσε τη σηματοδοτούσε ένα κερί ή ένα σημάδι με κιμωλία πάνω στην πόρτα. Έτσι μετρούσαν αντίστροφα μέχρι τα Χριστούγεννα. Μπορεί να πρόκειται για ένα έθιμο που αγαπούν στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική, αλλά το έχουμε υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια και στην χώρα μας…  και έχει κερδίσει την αγάπη…  μικρών και μεγάλων!

Εφοδιαστείτε με καλή διάθεση, μαζευτείτε όλη η οικογένεια μαζί και δημιουργήστε ξεχωριστές κατασκευές και αναμνήσεις… αλλά πάνω από όλα μια όμορφη προσδοκία στα παιδιά σας για τις γιορτινές μέρες.

Πως φτιάχνουμε ένα advent calendar;

1. Απαράβατος κανόνας είναι ότι η συνεργασία με τα παιδιά σταματά όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή, μόνο η μαμά γνωρίζει τα δώρα. Και φυσικά να μην παρασυρθεί κανείς από την αγωνία και τα ανοίξει όλα μεμιάς…Αλλιώς τι νόημα θα είχε όλο αυτό;

2. Πριν ξεκινήσετε την κατασκευή πρέπει να έχετε σκεφτεί τα 24 δωράκια… ώστε πέρα από την χαρά και την αγάπη που θα χαρίσετε στα παιδιά σας… να χωρούν και στις συσκευασίες που θα χρησιμοποιήσετε.

3. Για την κατασκευή σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οικονομικά αντικείμενα που θα κρύψετε τις εκπλήξεις και που ίσως ήδη έχετε στο σπίτι. Όπως τενεκεδάκια, βαζάκια, χάρτινες σακούλες, κάλτσες, σπιρτόκουτα, υφασμάτινα banner, χάρτινα ποτήρια, μπαλόνια και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε! Όλα τα παραπάνω υλικά μπορείτε να τα ζωγραφίσετε μαζί με τα παιδιά σας.

4. Με τι όμως θα γεμίσουμε τα πακετάκια μας; Οι επιλογές είναι πολλές… από φαγώσιμα όπως σοκολάτες, καραμέλες, μπισκότα.. γραφική ύλη όπως μαρκαδόρους, αυτοκόλλητα… παιχνίδια, παραμύθια μέχρι κάρτες…  με μηνύματα αγάπης, αγκαλιάς και δραστηριοτήτων, όπως μία πρόσκληση να φτιάξετε μαζί μελομακάρονα. Τα δώρα είναι προσωπική υπόθεση… και σίγουρα θα επιλέξετε τα καλύτερα για τα παιδιά σας… αφού εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους τι τους αρέσει! Συνήθως τα χριστουγεννιάτικα ημερολόγια περιλαμβάνουν ένα συμβολικό δώρο… κρυμμένο, που κάθε πρωί περιμένει να… ξεκλειδωθεί.

5. Αριθμήστε τα δωράκια από το 1-24, με αυτοκόλλητα ή χειρόγραφα. Το αν θα το κάνετε πριν το γέμισμα ή όχι είναι δική σας επιλογή.

6. Και ήρθε η ώρα να αποφασίσετε αν θα κρεμάσετε το advent calendar σας ή θα το τοποθετήσετε σε τραπέζι, ράφι κλπ. Αν το κρεμάσετε υπολογίστε το ύψος ώστε να φτάνουν τα παιδιά σας, να ανοίγουν τα δώρα.

ΠΗΓΗ PHOTO – INSTAGRAM: mummyuniverse, fabelabdk